majsmat

majsmat

onsdag 20 augusti 2014

Rostad vintersquash med belugalinser och jordnötssås


Av ren nyfikenhet plockade jag in en av "pumporna" från landet, innan den var helt mogen. Fröna fick jag av A i våras och det skulle vara någon sorts pumpa, men efter lite letande bland bilder gissar jag att det är en vintersquash. Kanske Red Kuri squash (aka Orange Hokkaido, Red Hubbard eller Potimarron) eller Red Kabocha squash.



Nu när den var skördad så behövde jag göra något med den och lättast verkade vara att rosta den. Här tillsammans med lite honung, för att förstärka sötman som nog annars inte skulle vara så framträdande i den omogna vintersquashen. Den rostade squashen fick bli del av en sallad på linser och fetaost, med en krämig jordnötssås till. Jag var lite spänd på vad mannen skulle tycka om salladen, men han gav den absolut tummen upp. Till salladen använde jag:

1 liten vintersquash
olivolja
örtsalt
svartpeppar
1 msk flytande honung
1,5 dl okokta belugalinser
3 dl vatten
salt eller buljongpulver
100 g fetaost
en generös näve slätbladig persilja, hackad
0,5 dl ljusa russin

Till jordnötssåsen:
1 msk jordnötssmör (jag använde det med salt)
1 msk mandelsmör
saften från en liten citron
1 tsk riven ingefära
2 tsk honung
eventuellt lite vatten

Sätt ugnen på 175 grader C. Tvätta squashen och torka av den. Dela den sedan i halvor och gröp ur kärnorna. Dela squashhalvorna i klyftor. Lägg klyftorna i en skål, ringla över olivolja och strö över örtsalt och nymald svartpeppar. Blanda runt så att olja och kryddor fördelar sig överallt på squashklyftorna. Lägg i en ugnssäker form och ringla över honungen. Sätt in i nedre delen av ugnen och rosta ca 1 timme, tills squashen är mjuk och kanterna börjar bli lätt karamelliserade. 


Koka under tiden belugalinserna. Lägg linser, vatten och buljongpulver eller salt i en gryta. Koka upp och låt sjuda sakta under lock i 15-20 minuter, tills linserna är mjuka och mosar sig när man trycker dem mellan tumme och pekfinger. Låt linserna ligga och svalna i eventuellt återstående vatten, tills squashen är klar. 

Gör under tiden jordnötssåsen genom att lägga alla ingredienser i en hög, vid tillbringare och mixa med stavmixer till en slät och krämig sås. Tillsätt eventuellt lite vatten om såsen blir för tjock. Konsistensen ska vara så lös att såsen går att ringla över salladen. 

Häll av eventuellt återstående vatten från linserna och lägg upp dem på ett stort serveringsfat. Hacka persiljan och lägg den på linserna. Spara lite linser och persilja till garnering. Lägg på squashklyftorna. Smula över fetaosten. Strö över russinen och toppa det hela med de sparade linserna och persiljan. Servera med jordnötssåsen. 



I köksträdgården ligger de andra guldklimparna kvar och mognar, tillsammans med den blågrå Blue Ballet. Jag har tre plantor av var sort och som det ser ut nu hinner 6 rödorangea och 5 blågrå vintersquash mogna och kan läggas in i förrådet. 



På tal om färg förundras jag av den lysande färgen på spritbönan Borlotto Lingua di Fuoco Nano (frö från Runåbergs). Den här bönan är dock en av de få saker som inte gått så bra i köksträdgården, men det ska bli spännande att ser hur själva bönan ser ut inuti de skidor som har bildats. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar