majsmat

majsmat

måndag 3 november 2014

Solgul soppa på vintersquash


I helgen rostade jag och E halvor av vintersquash och gjorde en solgul soppa på hälften av den rostade squashen. Resten frös vi in. Soppan har en mild, söt och rik smak av vintersquash, äpple och ingefära.

Vi rostade två vintersquash samtidigt och de vägde mellan 1 och 1,5 kg styck som hela. Börja med att sätta ugnen på 200 grader C. Dela squashen på hälften - använd en vass kniv och var försiktig, för vintersquashen är hårda. Kröp ur kärnor och hinnor med en sked (det tyckte E var riktigt kul!). Vi sparade kärnorna till nästa års squashodling.


Smörj in snittyta och insida med ca 1 tsk kokosolja i varje squashhalva. Lägg med snittytan neråt i en ugnsform/plåt/bleck.


Sätt in i ugnen och baka ca 1 timme eller tills vintersquashen är mjuk när man sticker i den med en kniv. Ta ut och låt svalna.


Gröp sedan ur köttet ur skalet med en sked. Kör slätt i en matberedare, eventuellt i omgångar om flera squash bakas samtidigt.


Till en soppa på 3-4 portioner använde jag:

1 rostad vintersquash (1-1,5 kg som hel och orostad)
1 gul lök
1 äpple (jag använde ett citronäpple)
0,5-1 msk riven färsk ingefära (mängd beror på önskad styrka)
0,5 msk olivolja eller kokosolja
1/4 tsk örtsalt/salt
0,5-1 l vatten eller buljong (jag använde 0,75 l den här gången)
(eventuellt 1 dl ko- eller kokosgrädde)

Hacka löken och fräs den försiktigt i oliv-/kokosoljan i en kastrull, så att löken blir mjuk men inte tar färg. Skär äpplet i bitar och tillsätt dem. Tillsätt också den rivna ingefäran och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt salt, köttet från den rostade vintersquashen och vatten eller buljong. Mängden vätska beror på hur mycket vintersquash man använder och på hur tjock soppa man vill ha. Mixa slätt med en stavmixer. Tillsätt eventuellt 1 dl valfri grädde. Med kokosgrädde blir soppan komjölksproteinfri. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och låt soppan bli varm. Smaka av med örtsalt/salt.

Vi åt soppan tillsammans med bröd på sommarsquash med smör, ost och avokado.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar