majsmat

majsmat

lördag 15 augusti 2015

Böngröt med stekt fläsk och rårörda lingon


I veckan skördade vi en del av bondbönorna och gjorde böngröt (eller bönegröt som det ibland kallas) - en av favoriträtterna från barndomen. Ungefär på samma nivå som älgskav. Jag kommer ihåg det som lite av en fest när vi fick böngröt till middag. Och så är ju stekfläsk så gott. Och så var det ju kul att ta ut de stora bönorna ur sin skida. Nu hjälpte E mig att få ut bönorna och de 2,3 kg bönor som vi plockade blev till 750 g rensade bondbönor.


Jag odlar tre sorters bondbönor; Aquadulce, Green Hangdown och Witkiem. Av dem har Witkiem (vita bönorna överst på bilden nedan) och Green Hangdown (gröna bönorna nederst på bilden nedan) fungerat bäst.



Till böngröten använde jag (räcker till 4 hungriga personer):

500 g rensade bondbönor (ca 1,5 kg orensade)
1 kg mjölig potatis (ca 10-12 medelstora potatisar)
3 dl havremjölk
stekflott från fläsket (eller smör om man äter komjölk)
salt och/eller örtsalt

Ta ut bondbönorna ur sin skida, men själva bönorna behöver inte skalas. Jag gillar faktiskt kontrasten mellan det krämiga moset och det lite sega skalet runt bondbönorna. Skala potatisen och dela i mindre bitar (ca 8 bitar per potatis). Lägg potatisbitarna tillsammans med bondbönor i en stor kastrull.


Koka upp vatten i vattenkokare och häll över potatis och bondbönor, tillsammans med lite salt. Låt koka upp och koka i 15-20 minuter tills potatisen är mjuk. Använd en potatisstöt för att mosa  potatis och bondbönor. Tillsätt 3 dl havremjölk, stekflott från det stekta fläsket (eller en rejäl klick smör om man äter komjölk) och krydda med salt och/eller örtsalt.

Till serverade vi 350 g knaperstekt stekfläsk i skivor och rårörda lingon.


Till de rårörda lingonen:

250 g lingon
3/4-1 dl socker

Lägg lingon och socker i en skål och rör lite då och då tills sockret har löst upp sig. Börja med den mindre mängden socker och tillsätt mer om det behövs. Mosa gärna sönder några av lingonen och låt andra vara hela, så blir det en fin blandning av sött och syrligt.


De resterande 250 g rensade bondbönorna förvällde jag någon minut i kokande vatten, skalade och frös in.


I helgen får vi nog skörda resten av bondbönorna och kanske blir det böngröt på de flesta av dem också. För det är ju så gott! Och så är det snart tid till att fylla på lingonförrådt för framtida rårörda lingon, för i årets lingonprognos förutspås det bli massor av lingon i södra Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar