majsmat

majsmat

torsdag 3 september 2015

Fyllda tefat


Nu har även de vita små tefaten (eller musslorna) börjat komma och i förra veckan åt vi tefatssquashen fyllda med en kött- och grönsaksröra.



Varje runda i trädgården med skördekorgen är så härlig och jag tycker mycket om tanken på att det är så kort väg från trädgårdslandet och in till bordet.






Mycket av den mat vi äter har åkt så långt innan den hamnar på våra tallrikar, så att hämta in grönsakerna från trädgårdslandet är en skön motvikt. Låta det som finns i trädgårdslandet bestämma vad vi ska äta till middag.

Jag hittade 8 små tefatssquash ute i landet och dem fyller jag med kryddig kött- och grönsaksröra och serverar till middag. Först skar jag av toppen på dem. Sen använde jag en sked för att gröpa ur en del av innandömet till dem, så att det finns plats för fyllningen. E hjälpte mig att smörja in squashen med lite kokosolja, både inuti och utanpå och sedan salta och peppra lite. Sen ställde vi dem på ett ugnssäkert fat i väntan på fyllningen.



Till kött- och grönsaksröran använde jag:

500 g nötfärs
1 msk kokosolja
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk spiskummin, mald
1/2 tsk paprikapulver
1/2 tsk salt
1 morot
1 squash (ca 200 g) + det urgröpta innandömet på tefatssquashen
2 blad grönkål, utan de grova stammarna
1/2 tsk sambal oelek
3 msk tomatpuré
1/2 dl vatten
1/2 msk tamari
1 gul paprika, tärnad

Dessutom eventuellt lite riven pecorino (fårost).

Fräs köttfärsen i kokosolja i en järngryta, tills den är brynt. För åt sidan och tillsätt lök och vitlök och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt spiskummin, paprikapulver och salt och blanda runt. Mixa morot, squash och grönkål.


Tillsätt grönsakshacket tillsammans med sambal oelek, tomatpuré, vatten och tamari. Tärna paprikan och tillsätt även den. Låt fräsa tills grönsakerna har blivit mjuka och vattnet har avdunstat. Smaka eventuellt av med lite mer salt.


Sätt ugnen på 175 grader C. Fyll de urgröpta squashen med kött- och grönsaksröran. Toppa eventuellt med lite riven pecorino, men för helt mjölkproteinfritt är det bäst att hoppa över även fårosten. Sätt in de fyllda squashen och baka i ugnen 30-60 minuter, beroende på squashens storlek och mognad. Squashen ska kännas mjuk, men inte mosig när den är klar.




Vi åt de fyllda squashen tillsammans med en grönkålssallad på grönkål kramad med avokado, citronsaft och flingsalt (ungefär så här), krasseblommor och tärnade tomater med basilika, olivolja och salt.


Dagen efter åt jag ett par squash tillsammans med grönkålssallad och kokta rödbetor. Rödbetorna kokade jag för att få röd färg till att färga marsipan (på samma sätt som rödbetsfärgad kristyr), som kanske får täcka E:s födelsedagstårta.



Vi har också ätit kött- och grönsaksröran som en tacotallrik, tillsammans med romansallat, tomat, gurka, guacamole och nachos.


I helgen tog jag in den första vintersquashen, så att plantan förhoppningsvis skyndar på mognaden av fler av de små squashen som kommer. Trädgårdshumlorna jobbar i alla fall flitigt med pollineringen av squashen och jag behöver inte längre hjälpa till för hand. Jag längtar redan efter att äta chilirostad vintersquash. Några tomater mognar då och då. Det är inte många, men det räcker till att ha på smörgåsen och ibland till sallad.



Som tur var finns det ju mycket annat att hämta i landet. Vi har t ex skördat det första huvudet av den röda spetskålen.


Sommarsquashen ligger staplad i kylskåpet och vi hinner inte riktigt äta upp allt som kommer, trots att vi äter rätter med squash flera gånger i veckan. Överskottet försöker jag ge bort.


Något annat det finns mycket av just nu är smultron och med lite tur fortsätter det finnas bär hela september ut. Så gott till efterrätt eller till frukost i chiapuddingen eller övernattengröten. De amerikanska trädgårdsblåbären har också börjat mogna.




September är en härlig månad ute i köksträdgården!




1 kommentar:

  1. Spännande recept.
    ser jättegott ut.
    Ska genast prövas😊

    SvaraRadera