majsmat

majsmat

fredag 29 augusti 2014

Havrekakor med squash


Ännu en användning för squash - i mjölkfria havrekakor med choklad. Med utgångspunkt från Zucchini Cookies är det här min variant, med lite mindre socker men å andra sidan med russin:

2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
4 msk kokosolja, smält och svalnat
1 dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljpulver
2,5 dl grovt riven squash (ca 90-100 g)
4,5 dl havregryn
1,5 dl riven kokos
1 dl russin
100 g choklad, hackad i mindre bitar


Sätt ugnen på 180 grader C. Klä en plåt med bakplåtspapper. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Blanda kokosolja och socker i en annan skål. Tillsätt ägg och vanilj, sedan den rivna squashen och blanda. Tillsätt mjölblandningen. Rör ner havregryn, kokos, russin och chokladbitar.


Klicka ut kakor av ungefär 2 msk per kaka.


Grädda i 10-12 minuter eller tills gyllene.


Låt svalna på galler. Förvara överblivna kakor i frysen.

Tillägg: Ännu godare blev de här havrekakorna, men de innehåller dock ingen squash. 

tisdag 26 augusti 2014

Broccolisallad med avokadomajonnäs


Broccolin i landet fortsätter att producera nya fina små sidoskott och det är väl en av fördelarna med just standardsorterna (hos mig Piracicaba och Calabrais) jämfört med hybriderna. Med en skål överblivet rå- och vildris i kylskåpet, mogen avokado och så broccolin från landet så hittade jag den här salladen efter en sökning på broccoli wild rice avocado. Dressingen blir nästan som majonnäs i konsistensen och gör salladen ordentligt krämig. Min dressing och sallad gjorde jag på:


Dressing:
2 mindre avokado, utan skal och kärnor
juice av 1 citron, 1 apelsin och 1 clementin
2 msk äppelcidervinäger
1 msk agavesirap
1/2 grön chili, utan frön
en liten näve basilikablad
3 msk olivolja
salt och svartpeppar

Mixa alla ingredienser, utom basilika och olja, till en slät konsistens. Tillsätt sedan basilika och olja och mixa till en majonnäsliknande konsistens. Smaka av med salt och peppar.


Sallad:
en bunt broccoli, utan träiga eller hårda stammar
2 dl kokt ris (jag hade en blandning av råris och vildris)
1 dl ljusa russin
1 dl solrosfrön, lätt rostade i en torr stekpanna
salt och svartpeppar
1/2 hackad rödlök

Dela broccolin i små buketter och stammarna i mindre bitar.


Lägg i en skål tillsammans med ris, russin och rostade solrosfrön. Häll hälften av dressingen över salladen, krydda med salt och peppar och blanda runt ordentligt så att dressingen täcker broccolin. Lägg upp på ett fat och garnera med rödlökshacket.


Servera salladen med resten av avokadomajonnäsen. Vi åt stekta skivor halloumi till, men det behöver man inte om man vill ha en helt mjölkfri rätt.


Resterna blev en perfekt lunchlåda till dagen efter. Ända sedan jag var gravid med E har jag haft problem med att äta mat som legat i platslådor, för jag tycker helt enkelt det smakar plastlåda om maten. Så nu använder jag vanliga glasburkar, antingen med skruvlock eller patentlock, som mina lunchlådor.


fredag 22 augusti 2014

Mjölkfria snickers


I våras stötte jag på ett recept på mjölkfria snickers och blev direkt sugen på att prova. Jag kom hela vägen till att trycka på jordnötterna på toppen, men sedan blev de stående i frysen. Nu har jag plockat fram dem, täckt med choklad och avnjutit både som mellanmål och efterrätt. Ljuvligt goda.

Jag gjorde mina snickers på:

6 dl ekologiska dadlar (av den lite hårdare sorten)
2 dl mandlar
2 dl rostade och saltade jordnötter
lite kokosolja
vaniljpulver (av den svarta sorten)
salt
100 gram choklad med 70% kakaohalt
lite mer kokosolja

Mixa 4 dl dadlar med 1 tsk kokosolja till en jämn massa. Forma till en boll, med lite kokosolja på händerna. Tryck ut till en avlång fyrkant på ett bakplåtspapper. Lägg ett bakplåtspapper på och ställ in i frysen.

Mixa mandlarna med de resterande 2 dl dadlar, till en smulig och klibbig massa. Tillsätt lite vaniljpulver och en nypa salt. Ta ut dadelkakan ur frysen, forma en lika stor fyrkant av mandel- och dadelmassan och lägg den ovanpå bakplåtspappret på den frysta dadelkakan. Ställ in i frysen en halvtimme.


Ta ut båda fyrkanterna och lägg dadelkakan på mandelkakan. Täck ovansidan med jordnötter och ställ in i frysen igen. (Hit kom jag i våras...)


Smält chokladen i mikron eller i vattenbad. Jag tillsatte en tesked kokosolja, så att chokladen inte skulle bli så hård när den stelnade. Ta ut kakan ut frysen och skär i avlånga bars eller i mindre bitar. Skeda choklad över bitarna.


Ställ in i frysen en liten stund till. Nu är de klara att avnjutas!

torsdag 21 augusti 2014

Squashbröd


Ännu finns det en hög med squash i kylskåpet, men det verkar som om produktionen är på nedgång. Medan det fortfarande finns ett överflöd testar jag att baka en blandning mellan Saras squashbröd i långpanna och det fantastiska brödet. Jag har bytt ut rågflingorna mot havregryn och boveteflingor, och jag kan tänka mig att resterna efter en omgång hemgjord havremjölk är perfekta att använda i det här brödet.

För en långpanna och 20-24 portionsbröd:

50 g jäst
1 msk honung
2 tsk salt
5 dl vatten, ljummet
400 g squash, grovt riven
2 dl havregryn
1 dl boveteflingor
vetemjöl

Smula ner jästen i en stor skål. Häll på salt och honung och rör runt så att jästen löser upp sig. Tillsätt vattnet och rör runt. Rör ner havregryn, boveteflingor och den rivna squashen. Tillsätt lite vetemjöl i taget och rör ihop till en lös deg. Låt jäsa 1 timme övertäckt med en handduk. Häll ut på en djup bakplåt klädd med ett lätt mjölat bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och tryck och platta ut degen tills den fyller hela plåten. Låt jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader C. Skär degen i 20-24 delar med en mjölad degskrapa eller kniv. Strö över lite mjöl. Grädda i 15-20 minuter i mitten-nedre halvan av ugnen.


Låt svalna på galler. När bröden svalnat bröt jag isär bröden och delade dem i halvor. Sedan frös jag in dem, så att de lätt går att ta fram och tina vartefter behov.

Jag provsmakade till frukost häromdagen, med lufttorkad skinka (försök hitta en som har en innehållsförteckning som bara inkluderar skinka och salt), tomat och persilja, och kan bara konstatera att brödet är riktigt saftigt och gott.


Tillägg: Prova även varianten på squashbröd på havre och bovete

onsdag 20 augusti 2014

Rostad vintersquash med belugalinser och jordnötssås


Av ren nyfikenhet plockade jag in en av "pumporna" från landet, innan den var helt mogen. Fröna fick jag av A i våras och det skulle vara någon sorts pumpa, men efter lite letande bland bilder gissar jag att det är en vintersquash. Kanske Red Kuri squash (aka Orange Hokkaido, Red Hubbard eller Potimarron) eller Red Kabocha squash.



Nu när den var skördad så behövde jag göra något med den och lättast verkade vara att rosta den. Här tillsammans med lite honung, för att förstärka sötman som nog annars inte skulle vara så framträdande i den omogna vintersquashen. Den rostade squashen fick bli del av en sallad på linser och fetaost, med en krämig jordnötssås till. Jag var lite spänd på vad mannen skulle tycka om salladen, men han gav den absolut tummen upp. Till salladen använde jag:

1 liten vintersquash
olivolja
örtsalt
svartpeppar
1 msk flytande honung
1,5 dl okokta belugalinser
3 dl vatten
salt eller buljongpulver
100 g fetaost
en generös näve slätbladig persilja, hackad
0,5 dl ljusa russin

Till jordnötssåsen:
1 msk jordnötssmör (jag använde det med salt)
1 msk mandelsmör
saften från en liten citron
1 tsk riven ingefära
2 tsk honung
eventuellt lite vatten

Sätt ugnen på 175 grader C. Tvätta squashen och torka av den. Dela den sedan i halvor och gröp ur kärnorna. Dela squashhalvorna i klyftor. Lägg klyftorna i en skål, ringla över olivolja och strö över örtsalt och nymald svartpeppar. Blanda runt så att olja och kryddor fördelar sig överallt på squashklyftorna. Lägg i en ugnssäker form och ringla över honungen. Sätt in i nedre delen av ugnen och rosta ca 1 timme, tills squashen är mjuk och kanterna börjar bli lätt karamelliserade. 


Koka under tiden belugalinserna. Lägg linser, vatten och buljongpulver eller salt i en gryta. Koka upp och låt sjuda sakta under lock i 15-20 minuter, tills linserna är mjuka och mosar sig när man trycker dem mellan tumme och pekfinger. Låt linserna ligga och svalna i eventuellt återstående vatten, tills squashen är klar. 

Gör under tiden jordnötssåsen genom att lägga alla ingredienser i en hög, vid tillbringare och mixa med stavmixer till en slät och krämig sås. Tillsätt eventuellt lite vatten om såsen blir för tjock. Konsistensen ska vara så lös att såsen går att ringla över salladen. 

Häll av eventuellt återstående vatten från linserna och lägg upp dem på ett stort serveringsfat. Hacka persiljan och lägg den på linserna. Spara lite linser och persilja till garnering. Lägg på squashklyftorna. Smula över fetaosten. Strö över russinen och toppa det hela med de sparade linserna och persiljan. Servera med jordnötssåsen. 



I köksträdgården ligger de andra guldklimparna kvar och mognar, tillsammans med den blågrå Blue Ballet. Jag har tre plantor av var sort och som det ser ut nu hinner 6 rödorangea och 5 blågrå vintersquash mogna och kan läggas in i förrådet. 



På tal om färg förundras jag av den lysande färgen på spritbönan Borlotto Lingua di Fuoco Nano (frö från Runåbergs). Den här bönan är dock en av de få saker som inte gått så bra i köksträdgården, men det ska bli spännande att ser hur själva bönan ser ut inuti de skidor som har bildats. 


tisdag 19 augusti 2014

Hallonbovetegröt


Jag börjar inse att bovetegröten går att variera i det oändliga och att den passar perfekt i perioden mellan varm sommar och kall vinter. Idag åt jag en vackert rosa bovetegröt med hallon toppat med diverse från skafferi, frys och fruktskål.

Min portion innehöll:

3/4 dl hel bovete, blötlagd
1/2 dl valnötter, blötlagda
1/2-1 dl äppelmust
1/2 banan i skivor, fryst (vilket nästan alltid finns i vår frys)
en näve frysta hallon + ett par till topping
1 krm vaniljpulver
1/2 banan i små bitar
en klick svartvinbärssylt
pumpafrön

Blötlägg bovete och valnötter i en skål med vatten över natten. På morgonen, häll av blötläggningsvattnet och skölj av bovete och valnötter. Häll i en hög och vid mixertillbringare. Tillsätt äppelmust, fryst banan, fryst hallon och vaniljpulver. Börja med 1/2 dl äppelmust och ta mer om gröten blir för fast. Häll upp i en skål och strö över banan i små bitar, en klick av pappas svartvinbärssylt, smulade frysta hallon och pumpafrön. Ät och njut.



Kräftskiva

Under augustis ljumma (eller rätt kyliga...) kvällar är det dags för kräftskiva. För många år sedan försökte vi fiska egna kräftor, men om jag minns rätt fick vi bara ett par stycken och på det blir det ingen fest. Så nu blir det köpta kräftor.


Till vår kräftskiva serverades:
kokta kräftor garnerade med dillkronor och bladpersilja
skalade räkor
västerbottenpaj
grönsallad med en blandning av grönsaker från köksträdgården
fantastiskt bröd
aioli
västerbottenost
smör


Inte så mycket, men väldigt gott tillsammans och vi blev alla proppmätta. Vi drack öl, vatten, jordgubbssaft och snaps (Röd Aalborg och Hallands Fläder) till maten. 


Och som avslutning åt vi krusbärpaj med vaniljglass och jordgubbar.


torsdag 14 augusti 2014

Raw bovetegröt


Ibland blir det samma frukost långa perioder i taget och ibland finns det ett sug efter nya varianter hela tiden. Lite spännande är det att googla några av ingredienserna som finns i skafferiet och se vad som dyker upp. Idag provar jag raw bovetegröt, inspirerad av Green Kitchen Stories, efter att ha sökt buckwheat walnuts breakfast.

1/2 dl hel bovete
1/2 dl blandat av valnötter och mandlar
saft från 1 apelsin
1 banan
1/2 tsk vaniljpulver
1 skiva ananas, skuren i små bitar
några mangobitar
blåbär
riven kokos
lite havremjölk

Blötlägg bovete, valnötter och mandlar i en skål med rikligt med vatten över natten. Häll av vattnet, skölj det blötlagda och låt rinna av i en sil. Häll upp i en hög och vid tillbringar med raka kanter. Tillsätt apelsinjuice, banan och vaniljpulver. Mixa med en stavmixer till en slät gröt. Häll upp i en skål och lägg på ananasbitar, mangobitar, blåbär (jag hade både från skogen (frysta) och köpta amerikanska) och lite riven kokos. Jag hällde också på lite havremjölk, för jag tycker om smaken.


tisdag 12 augusti 2014

Uppfriskande frukost med bär och avokado


Här om dagen hade jag inte lust till någon av de vanliga frukostarna, utan var sugen på något uppfriskande och lätt. Efter lite letande i skåp och skafferi blev det en frukostskål på det som fanns hemma och det jag var sugen på. Även E ville ha en skål och åt med god aptit.


I bottnen hamnade en blandad näve av frysta hallon och blåbär. På bären havremjölk så att det täckte och lite till. Sedan en banan och en avokado skuren i små bitar. Det hela toppades med riven kokos, ljusa russin och torkade mullbär. Kallt och friskt från bären, krämigt från banan och avokado, sött från russin och mullbär, textur från kokosen och saftigt av mjölken. Min frukost för tredje dagen i rad. Imorgon blir det nog något annat.


måndag 11 augusti 2014

Pasta med squash och räkor


Snabb middag för en vardagskväll och två squash mindre i kylskåpet. För tre personer använde jag:

1 liten gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 små squash, skurna i halvmånar
olivolja
100 g philadelphiaost
1/2 dl grädde
örtsalt
svartpeppar
150 g skalade räkor, det går bra med frysta
salt
skal av 1 citron och saft av 1/2
dill, hackad
bandpasta

Stek den hackade löken i olivolja tills den är mjuk. Tillsätt vitlök och squash och stek en liten stund till. Koka under tiden bandpastan. Tillsätt färskost och grädde till squash- och lökfräset, krydda med örtsalt och svartpeppar och koka ihop någon minut eller två. När pastan är färdigkokt tillsätt räkor och citronskal- och saft till såsen. Låt räkorna bli genomvarma men inte koka. Smaka av med salt. Ta av från värmen och strö över lite hackad dill. Servera såsen med bandpastan.


Fler squash finns kvar, så nu är det dags att bli kreativ.


torsdag 7 augusti 2014

Mjölkfri halloncheesecake med gyllenbär


Årets blåbär frös bort eller blev inte pollinerade och hallonen är nästan borttorkade, men på några få fuktigare ställen växer det stora fina hallon.



Hallon tar helt klart plats på min smaktopplista, tillsammans med grönkål och citron. En del av hallonen vi plockade åt jag och E upp direkt med bara lite grädde, en del åkte in i frysen för att styckfrysas (glest lager på en plåt med bakplåtspapper och sedan ner i påsar eller burkar) och några fick förgylla en mjölkfri cheesecake. Den här kakan jag jag gått och funderat på ända sedan E inte åt komjölk och jag stötte på ett recept på sour cream gjord på cashewnötter. Idag får den förgylla vår bröllopsdag.

Botten:
1 dl valnötter
5 stora eller 15 små dadlar, hackade
1 dl mandelmjöl
1/2 tsk vaniljpulver
1 tsk kokosolja
en liten nypa salt

Fyllning:
2,5 dl cashewnötter, blötlagda i vatten över natten
1,5 dl hallon
2 msk kokosolja
1 msk färskpressad citronjuice
1/2 tsk vaniljpulver
2-3 msk honung, agavesirap eller lönnsirap

Chokladtopping och garnering:
1 msk kakaopulver
1 tsk smält kokosolja
1 tsk honung, agavesirap eller lönnsirap
1-2 tsk vatten
gyllenbär eller hallon

Börja med att förbereda fyra små formar. Klipp till bitar av bakplåtspapper som täcker bottnen och sidorna på formarna, samt en remsa som gör det lättare att lyfta upp kakan när den är färdig.


Gör därefter kakbottnen. Mixa valnötterna i matberedare. Tillsätt de hackade dadlarna och mixa lite till. Tillsätt resten av ingredienserna; mandelmjöl, vaniljpulver, kokosolja och en liten nypa salt, och mixa till en smulig deg som håller formen när den kläms ihop mellan fingrarna. Fördela degen i de fyra formarna och tryck till. Jag använde en liten burk med platt bottnen, som passade lagom ner i formarna, för att trycka till och få en jämn botten. Ställ in i frysen.


Sedan är det dags för hallonfyllningen. Diska av matberedaren. Sila bort blötläggningsvattnet och skölj av cashewnötterna. Mixa cashewnötterna till ett fint mjöl. Jag var tvungen att stanna maskinen ett par gånger och skrapa ner nötbitar från sidorna. Tillsätt hallon, kokosolja, citronjuice, vaniljpulver och honung/sirap (smaka av tills lagom sött) och mixa till en så slät massa som möjligt (vilket tar ett tag). Fördela fyllningen i formarna med kakbottnen. Ställ in i frysen ca en halvtimme.


Garnerade kakorna med lite chokladsås på toppen, gjord på kakaopulver, kokosolja, honung/sirap och så mycket vatten att det blir en lagom konsistens för att ringla såsen över kakan.


Ställ kakan i kylskåpet ett par timmar eller i frysen (men låt den då tina en liten stund innan den ska ätas). Jag toppade kakorna med de första få mogna gyllenbären från trädgården, men några hela hallon på toppen hade också varit fint.