Nu är både röda vinbär och hallon mogna ute i trädgården och jag gör en ny variant på min favoritkaka från Danmark; hindbærsnitter.
I den här varianten bakar jag kakan på kokosolja, mandelmjöl och lite potatismjöl, och så ett ägg för att binda ihop smeten. I sylten blandar jag hallon med röda vinbär och citron, för att få en lite syrligare kaka för det tycker jag är godare. Den blir ändå väldigt söt med glasyren på toppen, så det är verkligen en kaka för mer sällan och speciella tillfällen. Kakan är lite spröd första dagen, men mjuknar sedan. God är den hela tiden.
Till kakan:
200 g mandelmjöl (ca 4 dl)
40 g potatismjöl (ca 1/2 dl)
70 g strösocker (ca 3/4 dl)
1 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
en nypa salt
50 g kokosolja
1 ägg
Dessutom behövs:
sylt
glasyr
svartvinbärspulver på torkade malda bär
Blanda mandelmjöl, potatismjöl, strösocker, bakpulver, vaniljpulver och salt i en skål. Smält kokosoljan och rör ner den. Tillsätt ägget och blanda ihop till en smidig och fast deg. Slå in i plastfolie och låt vila i kylskåpet en timme. Gör under tiden sylten (se nedan).
Sätt ugnen på 175 grader C. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper till en rektangulär kaka, som är 4-5 mm tjock.
Ta bort det översta bakplåtspappret och för över kakan på det undre bakplåtspappret till en plåt. Grädda i 8-10 minuter, tills kakan börjar bli lite gyllene i kanterna. Kakan ska inte gräddas för länge, för då blir den hård och svår att skära senare. Ta ut kakan och skär direkt i lagom stora bitar som passar ihop som topp och botten. Låt svalna på galler.
Bred ut den svalnade, men inte helt stelnade sylten på hälften av kakan och lägg på den eller de andra delarna.
Låt sylten stelna helt. Täck sedan med glasyren och pudra över svartvinbärspulver med en tesil. Dela kakan bitar innan glasyren har stelnat.
Låt glasyren stelna helt och förvara sedan i burk mellan lager av bakplåtspapper.
Till sylten:
150 g blandat av hallon och röda vinbär (helst blandat av mogna och omogna, så blir sylten fastare)
1/4 dl vatten
1,5 dl syltsocker
saft av 1/4 citron
Lägg bären i en kastrull med vattnet. Koka upp och låt koka på svag värme i ca 10 minuter. Mixa slätt med stavmixer. Tillsätt socker och citronsaft och koka upp igen och låt koka 5 minuter. Häll upp i en skål och låt svalna.
Till glasyren:
150 g florsocker
citronsaft (ca från 1/2 citron)
Sikta ner florsockret i en skål. Tillsätt lite citronsaft i taget och rör mellan. Fortsätt tillsätta citronsaft tills konsistensen blir en tjock, men krämig glasyr.
Förra årets vinbärsgelé äter vi nu upp tillsammans med köttbullar, potatis, kokta morötter med persilja och gräddsås på havregrädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar