majsmat

majsmat

onsdag 24 december 2014

Risgrynsgröt på havremjölk


För två år sedan, när E hade fått besked om sin komjölksproteinallergi, gjorde jag risgrynsgröten på kokosmjölk, men de senaste åren har jag istället kokt risgrynsgröten på havremjölk. Havremjölk har jag alltid hemma och den gör gröten väldigt krämig. Även havregrynsgröt blir extra krämig om man lagar den på hälften havremjölk och hälften vatten.

För en liten sats risgrynsgröt, 3-4 portioner:

1,5 dl grötris
3 dl vatten
en liten klick kokosolja
en nypa salt
5 dl havremjölk

Koka upp ris, vatten, kokosolja och salt i en kastrull och låt koka i 10 minuter.


Tillsätt havremjölken och koka upp igen. Koka sedan under lock på svagaste värmen i 30-40 minuter. Rör inte om under tiden. Gröten är klar när riskornen är mjuka helt igenom och mjölken har sugits upp.

Alternativt kan gröten med mjölk kokas upp på spisen och sedan sättas in i 100 grader C varm ugn, för att bli klar. Det minskar risken att bränna vid gröten.

Vi åt gröten till frukost tillsammans med kanel, socker, mer havremjölk, apelsin och kiwi.


1 kommentar:

  1. Blev jättegott! Glatt överraskad då jag både hade köpt hem risgryn för ett bra tag sedan och dricker nu för tiden mest bra havremjölk. Tänkte det att kan man inte göra risgrynsgröt på havremjölk? och jajjemen det kan man ju! Tack för receptet :) och ja, lite uppsyn får man ha, min spis kokade bort vattnet på typ 6-7 min så hade jag inte kollat till så hade det nog kunnat bli lite bränt vid 10 min.

    SvaraRadera