majsmat

majsmat

måndag 30 juni 2014

Grillad tandoorikyckling med koriandersås

Några av de bästa presenterna vi fick när vi gifte oss var en frysbox, där sommarens skörd får plats, och ett treben med tillhörande galler och annat för att grilla, som används flitigt ute vid bålplatsen under sommaren. För ett par helger sedan, när vädret fortfarande var sommarlikt, grillade vi tandoorikryddade kycklingspett. Det var lite besvärligt att vända spetten, så nästa gång tror jag vi provar att lägga in spetten i ett grillhalster. Till kycklingspetten åt vi naanbröd, ruccola och en koriandersås.


1 kg kycklinglårfiléer
3 dl turkisk yoghurt (10 % fetthalt)
3 vitlöksklyftor, pressade
2 msk färskriven ingefära
½ krm cayennepeppar
1 tsk sambal oelek
1 tsk hel kardemumma, mortlat till pulver
1 ½ msk neutral rapsolja
2 msk finhackad färsk mynta
1 tsk gurkmeja

Blötlägg grillspett av trä. Blanda ihop allt utom kycklinglårfiléerna i en skål. Ta fram två 3-litersplatspåsar och sätt dem i varandra. Lägg ner lite marinad, sedan några kycklinglårfiléer, sedan mer marinad och fortsätt att varva kyckling och marinad. Pressa ur luften ur påsarna och knyt till dem. Massera kycklinglårfiléerna, så att marinaden fördelar sig jämnt. Låt marinera minst en timme, men gärna längre. Trä upp två marinerade filéer på varje träspett. 


Lägg spetten på grillen och grilla tills kycklingen är genomstekt. Vänd en eller flera gånger, så att de blir jämt grillade runt om.



Koriandersås

ett par nävar bladkoriander (jag hade 20 g)
1/2 liten gul lök
saften från 1/ citron
1 tsk honung
en nypa salt
2-3 msk olivolja

Blanda allt i en hög skål och mixa. 



Naanbröd

1/2 pkt jäst (25 g)
1 dl yoghurt
2 dl havremjölk, fingervarm (yoghurt och mjölk kan ersättas med 3 dl vatten)
8 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 msk olja
2 msk honung eller socker
1 ägg

Blanda jäst med fingervarm vätska i en stor skål. Tillsätt mjöl (spara eventuellt lite till utbaket), salt, olja, honung/socker och ägg. Knåda ihop till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl vid behov. Låt jäsa två timmar, till dubbel storlek. Sätt ugnen på 250 grader C. Dela i åtta degbitar. Kavla ut till 3-4 mm tjocka, avlånga bröd. 


Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Grädda 5-8 minuter. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar