majsmat

majsmat

söndag 29 juni 2014

Första grönkålsskörden

Igår skördade jag en korg grönkål, genom att plocka av de nedre bladen på alla plantor.



Den första grönkålsskörden för i år, om man undantar ett par blad som har fått följa med in i salladsskålen. Så krispig och mjäll. Middagen blev gräddkokt grönkål med köttbullar. Det hade varit gott med rivna morötter till, men morötterna var slut.

Gräddkokt grönkål

en bunt grönkål
smör
örtsalt
svartpeppar
grädde
en liten vitlöksklyfta

Repa av grönkålen från de grova stammarna. Strimla bladen grovt. Fräs grönkålen i smör några minuter. Krydda med örtsalt och nymalen svartpeppar. Häll på lite grädde och låt koka ihop.


Pressa i vitlöksklyftan och koka ett par minuter till. Servera till köttbullarna.


Köttbullar

3/4 dl havregryn
1/2 dl grädde
1 dl havremjölk (eller annan mjölk)
1 liten gul lök
ca 500 g nöt- eller blandfärs
1 ägg
1/2-1 tsk salt
svartpeppar
smör till stekning

Blanda havregryn, grädde och mjölk. Låt stå och dra ca 10 minuter. Finhacka under tiden löken och stek den mjuk i lite smör. Lägg i köttfärsen och strö över saltet och blanda runt. Tillsätt ägget, löken och krydda med svartpeppar. Lägg färsen i en 2-3 liters fryspåse, där ena hörnet är avklippt. Knyt ihop påsen. Värm en stekpanna med smör. Spritsa ut köttbullar direkt i stekpannan. Ta hjälp av en gaffel för att fördela och forma någorlunda runda köttbullar. Vänd runt köttbullarna och stek tills de är klara. Alternativt kan köttbullarna spritsas ut på en bakplåtsklädd plåt och sedan stekas 5 minuter i 225 graders ugnsvärme. Därefter kan de brynas i smör i stekpanna.


I fönstret får gyllenbären fler och fler gröna lyktor.


I köksträdgården blommar sommarsquashen, där man kan ana den första frukten, och den himmelsblå gurkörten.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar