majsmat

majsmat

lördag 5 juli 2014

Marängtårta med citron och jordgubbar

Citron och jordgubbar är en ljuvlig kombination och med lite framförhållning är den här marängtårtan en snabb och smidig sommarefterrätt. Första gången jag gjorde tårtan hade vi gäster och jag gjorde dubbel sats. Det fungerade fint, förutom att marängbottnarna inte riktigt fick plats på en plåt och på morgonen såg det ut som att marängen hade försökt smita ut i ugnen under natten. Då blev det en stor tårta i två lager. Nu var det bara familjen och E:s mormor och morfar, så det räckte med fyra ägg och ett enkelt lager. Receptet kommer från Allt om mat.


Marängbotten

4 äggvitor
2 dl socker

Sätt ugnen på 250 grader C. Klä en plåt med bakplåtspapper. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa. Marängsmeten ska bli vit och lite glansig. Klicka och bre ut smeten på bakplåtspappret i ett tjockt lager. Viktigt att det inte blir för tunt, för då håller inte bottnen ihop. Sätt in plåten i nedre delen av ugnen. Stäng av värmen efter två minuter. Låt plåten stå kvar i ugnen i fem timmar eller över natten. Öppna inte ugnsluckan under tiden.


Citronkräm

4 äggulor
0,75 dl socker
1 citron, rivet skal
0,5 dl citronsaft

Blanda äggula, socker och citronskal och saft i en rostfri kastrull. Värm under ständig omrörning med en visp. Ta av från värmen när krämen börjar tjockna. Låt kallna.


Till servering

2 dl grädde
1 liter jordgubbar och andra bär
gurkörtsblommor
myntablad

Lägg marängbottnen på ett tårtfat. Vispa grädden och blanda den med citronkrämen. Bred ut citrongrädden på marängbottnen. Dela jordgubbarna och fördela dem över tårtan. Jag strödde också över några svarta och röda vinbär, som hade mognat i trädgården. Garnera till sist med gurkörtsblommor och myntablad.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar