majsmat

majsmat

onsdag 11 juni 2014

Flädersaft

Flädersaft är min absoluta favoritsaft och den är så ljuvligt svalkande och uppfriskande hela sommaren. Nu står buskarna av den äkta flädern i full blom och det är dags att göra en sats saft och att lägga en påse eller två med fläderblommor i frysen, för att göra mer saft under sommaren. För en sats saft behövs:

30 blomklasar av äkta fläder (= platta klasar)
3 ekologiska citroner
1,5 kg strösocker
50 g citronsyra

Lägg blomklasarna i en stor rostfri skål. Tvätta citronerna. Riv skalet av två av citronerna, pressa ur saften och häll både skal och saft över blomklasarna. Skär den tredje citronen i tunna skivor och lägg även dem över blomklasarna.


Koka upp 1,5 l vatten i en stor kastrull. Blanda ner socker och citronsyra och rör tills det löst sig. Häll den heta lagen över fläder och citron. Låt svalna och täck med lock eller en tallrik. Låt stå tre dagar på en sval plats och rör gärna runt någon gång om dagen. Sila av saften och fyll på rena flaskor, men inte helt upp (då fryser flaskorna sönder), och lägg i frysen. Jag fick fyra små flaskor att lägga i frysen och en liten slurk att ställa i kylskåpet och avnjuta direkt.


En deciliter av saften fick direkt smaksätta en liten sats flädermuffins, dekorerade med de kanderade syrenblommorna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar