majsmat

majsmat

söndag 8 juni 2014

Örtiga kikärtsbollar

I helgen tog jag första skörden från grönsakslandet; ruccola, bladkoriander och persilja. Lite gräslök fick också åka med. Den har står kvar utanför huset sedan farmors och farfars tid.


Skörden blev till kikärtsbollar med örter:

1 dl solroskärnor
3 dl kokta kikärtor (1 paket, 380 g)
bladen från en myntakvist
1/2 dl bladkoriander
1/2 dl persilja
1 vitlöksklyfta, pressad
1/2 dl gräslök, finstrimlad
1 1/2 msk olivolja
2 msk ströbröd
1 dl riven ost
1 ägg
1/2 tsk salt
1/2 tsk spiskummin, stött till pulver
nymald svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader C. Mixa solroskärnorna till ett grovt pulver. Blanda ner mynta, koriander och persilja och mixa igen. Blanda sedan i kikärtor, vitlök, gräslök, olivolja, ströbröd, ost, ägg och kryddor och mixa igen. Forma till ca 18 stycken bollar, ca 1 msk smet i varje boll och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda bollarna i ca 15 minuter. Vänd runt dem ett par gånger under tiden, så att de blir jämnt gyllene.


Vi åt de örtiga kikärtsbollarna med bulgur kokt i buljong och sedan blandad med lite tomatpuré, tzatziki (1/2 riven gurka, 2 dl turkisk yoghurt, 2 pressade vitlöksklyftor, olivolja och salt), tomatklyftor och ruccolan från landet.


Dagen efter åt vi bollarna med romansallad, äppelbitar, avokado, rostade solrosfrön och flingsalt. Över salladen skvätte vi olivolja och vitvinsvinäger och till sist klickade vi över resterna av tzatzikin.


I trädgården njuter jag av ett hav av självsådd akleja i både blåa och rosa nyanser.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar