majsmat

majsmat

tisdag 11 augusti 2015

Syrliga remmar av röda vinbär och jordgubbar eller blåbär och banan


Med alla bär som mognar gäller det att hänga med för att hinna ta hand om dem. De flesta bär styckfryser jag på brickor i frysboxen och stoppar sedan ner i plastpåsar med ziplockförslutning, så är det lätt att ta ut det som behövs till smoothie, muffins, paj eller helgens pannkaksfrukost. Några av bären har jag använt för att göra fruktläder som klipps till långa syrliga remmar. Jag gjorde två varianter; en röd med röda vinbär och jordgubbar (min favorit) och en mörklila med blåbär och banan (E:s favorit). Varje sats täcker nästan en plåt. Bäst blir det om man använder en silikonmatta, men det fungerar rätt okej med bakplåtspapper som är insmort med lite kokosolja.

Till en plåt syrliga remmar av röda vinbär och jordgubbar:


250 g röda vinbär, repade
1 msk vatten
50 g dadlar (ca 7 st), blötlagda ett par timmar i ljummet vatten om de är torra
250 g jordgubbar
saft av 1/2 citron

Lägg röda vinbär och vatten i en liten kastrull. Låt koka upp och koka sakta i 5-10 minuter, tills vinbären börjar spricka. Passera genom en sil och släng kärnorna. Lägg dadlarna i en matberedare och kör tills de är finfördelade. Tillsätt det passerade vinbärsmoset, jordgubbarna och citronsaften och mixa till en slät massa.


Till en plåt syrliga remmar av blåbär och banan:


50 g dadlar (ca 7 st), blötlagda ett par timmar i ljummet vatten om de är torra
300 g blåbär
1 banan
saft av 1/2 citron

Lägg dadlarna i en matberedare och kör tills de är finfördelade. Tillsätt blåbär, banan och citronsaften och mixa till en slät massa.


Bred ut bärmassan på en plåt täckt med silikonmatta eller bakplåtspapper insmort med lite kokosolja. Tjockleken ska vara 4-5 millimeter och det är viktigt att det blir lika tjockt överallt eller lite tjockare i kanterna än i mitten, så att lädret torkar jämt. Jag använder en slickepott när jag brer ut smeten och sedan skakar jag lite på plåten så att det blir ett slätt och jämnt lager.



Sätt in i ugnen på 45-50 grader C och sätt skaftet av en träslev, så att ugnsluckan får en lite glipa. Låt lädret torka tills det går att dra av i ett stycke, ca 8-12 timmar. Jag torkade båda plåtarna samtidigt och flyttade runt dem ett par gånger under torktiden. Den sista timmen kan man vända på sjoket och låta det torka med undersidan upp.


Låt lädret svalna. Rulla sedan in i ett bakplåtspapper och knyt ihop med snöre. Använd en vass kniv och skär rullen i mindre bitar (ca 1-1,5 cm breda) och tejpa ihop de små rullarna så att de inte rullar upp sig. Förvara i en burk med lock eller plastpåse i skafferi eller kylskåp.




Några blåbär lät jag torka på samma sätt, tunt utbredda på en plåt med bakplåtspapper. Jag försökte mig också på torkade röda vinbär, men det tog väldigt lång tid och de torkade vinbären dominerades av sina kärnor. Så de röda vinbären gör sig bättre i syrliga remmar än torkade som de är.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar