majsmat

majsmat

söndag 14 augusti 2016

Squashkaka (mjölkfri ostkaka) med drottningsylt


Farmor brukade göra småländsk ostkaka efter konstens alla regler - med mycket mjölk till ostmassan och grädde till smeten. Också mamma gör ostkaka då och då till högtider. I den här otraditionella varianten finns det ingen komjölk, men däremot squash. Perfekt i dessa tider när squashplantorna producerar i överflöd.


Och tro det eller ej, men konsistensen är väldigt lik traditionell småländsk ostkaka. Till ostkakan kokar jag drottningsylt på lite av de fina hallonen från trädgården och blåbären från skogen. Ljuvligt gott. Mannen som inte är så glad för kakor och efterrätter åt två bitar.

Till squashkakan:

750 g squash
2,5 dl havremjölk
2,5 dl havregrädde eller krämig kokosmjölk
1 dl strösocker (90 g)
1 dl mandelmjöl (50 g)
0,75 dl majsmjöl (40 g)
4 ägg
1 krm vaniljpulver
1 krm salt
0,5 dl hela mandlar
ev. 1-2 bittermandlar eller någon droppe bittermandelolja
kokosolja utan smak till att smörja formen

Skala och skär squashen i mindre bitar. Här fick jag god hjälp av E - squash är en bra grönsak att skära för barnhänder.


Koka squashbitarna mjuk i en kastrull med lite vatten, ca 10 minuter. Häll av vattnet och låt den kokta squashen rinna av och svalna i en finmaskig sil. Sätt ugnen på 200 grader C. Smörj en form (24 cm i diameter) med kokosolja. Vispa ihop mjölk, grädde, socker, mandelmjöl, majsmjöl, vanilj, salt och ägg. Grovhacka mandeln och blanda ner den.


Häll tillbaka squashen i grytan och mosa den med potatisstöt, gaffel eller stavmixer till en någorlunda jämn massa.


Blanda ner den mosade squashen i smeten och häll upp i den smorda formen. Sätt in i mitten av ugnen och låt grädda 45-50 minuter, tills kakan har stannat i mitten. Ta ut och låt svalna. Servera med drottningsylt.


Till drottningsylten:

300 g blåbär
200 g hallon
250 g syltsocker

Lägg allt i en kastrull och koka upp.


Låt koka försiktigt i 10 minuter. Häll upp på rena glasburkar och sätt på lock. Förvara i kylskåp. 

2 kommentarer:

  1. Du är fantastisk som trollar fram en egenodlad "ostkaka"; farmor Margareta myser säkert i sin himmel!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den smakar också förvånansvärt likt ostkaka, trots sina ingredienser :) du får prova eller komma hit och smaka!

      Radera