majsmat

majsmat

söndag 19 juli 2015

Ugnsrostade rotsaker och vitlöksfräst betblast


Ute i trädgårdslandet mognar andra omgången morötter i alla färger, tillsammans med gul-, röd- och polkabetor.


Vi åt rotsakerna ugnsrostade tillsammans med vitlöksstekt betblast, en bit innanlår från Arnanäs gård och aioli på egen färsk vitlök. Den godast måltid jag har ätit på länge. Smakrika och saftiga rotsaker, med lite krispighet i de tunnare bitarna. Och så vackert med rotsakerna i alla olika färger.


Till de ugnsrostade rotsakerna använde jag:
1 knippe små morötter i olika färger
1 knippe gul-/röd-/polkabetor, med blast
1 färsk vitlök
2 msk olivolja
ett par kvistar färsk timjan
flingsalt
nymald svartpeppar

Dessutom använde jag:
ca 300 g nötinnanlår
flingsalt och nymald svartpeppar
2 äggulor
1 dl kallpressad olivolja + lite till att steka betblast och kött
1 dl neutral rapsolja
vitvinsvinäger
örtsalt

Ta fram köttet, så att det hinner bli rumstempererat. Sätt ugnen på 200 grader C. Skär blasten av betorna, men lämna ca 5 cm av stjälken på betorna och spara blasten. Skär blasten av morötterna. Borsta morötter och betor med en rotsaksbortse, så att de blir rena från jord. Dela större morötter och betor i mindre klyftor. De små kan vara hela. Lägg i ett rostfritt beck eller en ugnsfast form. Lägg i färsk vitlök i klyftor, men spara ett par till aiolin och betblasten. 


Ringla över olivolja, strö över repade blad av timjan, salta och peppra. Blanda runt, så att olja och kryddor fördelar sig runt rotsakerna. 


Sätt in i ugnen och rosta i 25-45 minuter, beroende på hur stora rotsakerna är, tills rotsakerna är mjuka. 


Under tiden som rotsakerna rostar gjorde jag aioli, med färsk vitlök från landet, och gjorde i ordning betblasten. Riv av bladet från stammen och och tvätta av bladen vid behov. 


Hacka blasten från den färska vitlöken. Värm upp en stor gjutjärnsstekpanna eller gryta. Häll i någon msk olivolja och lägg i vitlöksblasten. Tillsätt betblasten och fräs tills den har mjuknat. Blanda runt då och då och pressa över lite färsk vitlök. Örtsalta och peppra och ta sedan av från värmen. Ta fram ytterligare en gjutjärnsstekpanna och låt den bli varm. Smörj in köttet lätt med olivolja. Salta och peppra på en sida. Lägg ner köttet med den kryddade sidan ner i den varma stekpannan och stek ca 2 minuter (beroende på köttets tjocklek). Salta och peppra på andra sidan, vänd på köttbiten och låt steka ytterligare ca 2 minuter. Ta upp köttet och låt ligga och vila 10-15 minuter på en träskärbräda. 


Köttbiten blir röd i mitten. Skär köttet i tunna skivor vid servering. 

Servera de rostade rotsakerna med den vitlöksfrästa betblasten, innanlåret skuret i tunna skivor och en klick aioli. 


En vecka senare åt vi samma sak igen - bara för att det var så gott. Den här gången hade de första små squashen börjat mogna och fick följa med in i ugnen. 



I squashlandet samsas tre sorters sommarsquash (genovese, gul och vit tefatsformad) med en planta vintersquash (Red Kuri/Orange Hokkaido) och ett par plantor kronärtskocka (Green Globe). Ska bli spännande att se om det hinner komma några knoppar på kronärtskockan! Allt står fortfarande inne i odlingstunneln, för att ge grönsakerna lite mer värme. Nu har jag öppnat sidorna, så att humlor och andra bin ska kunna flyga in och pollinera squashen. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar