Mangolden Bright Lights är så vacker där den står ute i regnbågslandet och får mig att vilja laga mat som visar upp alla dess klara färger. Med lite hjälp från E och moster A gjorde vi mangoldpaj till lunch, där bladen blir fyllningen och de lät förvällda stjälkarna blir en regnbågsfärgad sol på toppen.
Jag använde det här pajskalet:
5 dl mandelmjöl (ca 250 g)
1/4 tsk flingsalt
2 msk kokosolja
1 ägg
Sätt ugnen på 175 grader C. Lägg mjölet i en matberedare. Tillsätt salt, kokosolja och ägget och kör tills degen börjar gå ihop. Tryck ut i en pajform med 23 cm diameter och nagga bottnen med en gaffel. Sätt eventuellt aluminiumfolieremsor längs kanten på pajskalet, så att den inte åker ner eller blir bränd. Grädda i 8-12 minuter, tills bottnen börjar bli gyllene.
Jag fyllde pajskalet med:
230 g mangold av sorten Bright Lights
1/2 färsk vitlök med blast
1 msk olivolja
3 ägg
2 dl havremjölk
1/2 dl hackad dill
nymald svartpeppar (salt behövs inte, för fetaosten är så salt)
150 g fetaost gjord på får- och/eller getmjölk
Tvätta mangolden om det behövs. Skär av bladen från stjälkarna.
Dela stjälkarna i bitar som är ca 10 cm långa. Förväll stjälkarna i kokande, lättsaltat vatten i 3-5 minuter, tills de börjar bli mjuka men fortfarande har spänst kvar.
Häll av vattnet och låt ånga av. Strimla vitlöksblasten och finhacka vitlöken. Strimla mangoldbladen i ca 2 cm breda remsor. Värm upp en stekpanna på medelvärme och häll i olivolja. Lägg i vitlöksblasten och den finhackade vitlöken. Tillsätt de strimlade mangoldbladen och fräs under omrörning tills den börjar mjukna.
Fördela den frästa mangolden i det förgräddade pajskalet.
Vispa ihop ägg, havremjölk och dill och krydda med svartpeppar. Häll äggstanningen över mangolden i pajskalet. Smula över fetaosten. Lägg ut de förvällda mangoldstjälkarna som en sol - i färgordning, för att göra pajen extra vacker.
Grädda pajen i 20-30 minuter i 175 grader C ugn, tills äggstanningen har stannat och kanten på pajen är gyllene. Vi åt pajen tillsammans med en sallad på romansallat och kronbladen från hanblommor av squash, som jag använt för att pollinera honblommorna. Över salladen stänkte vi balsamvinäger och olivolja, och så några korn flingsalt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar