majsmat

majsmat

lördag 4 juli 2015

Äggröra och lax


I morse åt vi äggröra med kallrökt lax och det vi hittade i landet; mangold, sallad, dill och gräslök.


Det gör mig så glad att kunna gå ut i landet och plocka in det vi behöver till dagens måltider. Till frukost använde jag för oss tre:

7 ägg
1 paket kallrökt lax
1 litet huvud romansallat
1 näve små mangoldblad
1 knippe dillvippor
några strån gräslök
1 liten vitlöksklyfta
0,5 + 1 msk olivolja
salt
svartpeppar

Förbered allt det andra innan äggröran steks, för den ska ätas direkt från spisen. Skölj sallaten och torka torr med en ren kökshandduk. Hacka dill och gräslök och lägg upp i en skål. Duka bordet.


Strimla mangolden grovt. Värm upp en stekpanna med 0,5 msk olivolja. Pressa ner vitlöken och tillsätt mangolden. Fräs ett par minuter tills mangolden börjar bli mjuk. Krydda med salt och peppar. Lägg upp på ett fat.


Knäck äggen ner i en skål och vispa ihop hastigt med en gaffel. Krydda med salt och peppar. Häll 1 msk olivolja i stekpannan, som ska stå på låg värme. Häll i äggsmeten och rör runt med en slev. Fortsätt röra sakta, över stekpannans hela botten, tills ägget nästan har stelnat, men fortfarande är krämigt.

Servera äggröran direkt, överströdd med dill och gräslök och till det den frästa mangolden, kallrökt lax och sallatsbladen.


Den mångfärgade mangolden och morötterna är båda så vackra att det är en fröjd att laga mat!




Sommarsquashen blommar, men än så länge bara med hanblommor. Hoppas det blir lika rikligt med squash som förra året.


Även flädern blommar för fullt och idag satte jag årets första sats med flädersaft.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar