majsmat

majsmat

torsdag 30 juli 2015

Bovetepizza med grönkål och getost eller räkor och aioli


I fredags skördade jag den första tomaten och den fick bli kronan på verket på en pizza med räkor och aioli. Än dröjer det nog ett tag tills nästa tomat mognar, men jag hoppas lite på att det blir tidigare än förra året - trots det blöta och kalla vädret.


Så länge finns det annat att njuta av. En annan pizza fylldes med den första ordentliga skörden av grönkål och så lite getost, valnötter och honung. På den tredje hamnade alla rester, tillsammans med lite bacon och massor med basilika.


Vi var alla överens om att den godaste pizzan av de tre var den med tomatsås och räkor och så lite aioli och blandat av persilja, dill och basilika på toppen efter gräddning. Inspirationen kommer från den hummerpizza som vi åt på Fridens pizzeria på Österlen för några år sedan. Men grönkålspizzan kom inte långt efter.

Till alla pizzorna använde jag en jästdeg baserad på bovete och mandelmjöl. Jag skulle gärna prova en surdegsvariant, men än så länge har jag inte lyckats att få till en bra surdegsstart. Degen räcker till att täcka ungefär två plåtar, men eftersom jag bakade pizzan på en rund sten i ugnen så gjorde jag istället tre runda pizzor. Degen räcker annars fint till fyra medelstora pizzor och det är det jag utgår från när jag beskriver vad jag föreslår att ha på pizzorna.

Till degen:
10 g jäst
1 tsk salt
3 dl kallt vatten
1 msk olivolja
240 g bovetemjöl (ca 4 dl) + lite mer till utbakning
120 g mandelmjöl (ca 3 dl)
10 g fiberhusk (ca 3 tsk)

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt salt och och lite vatten och rör ut jästen. Tillsätt resten av vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i 3 timmar. Förbered under tiden tomatsåsen, aiolin och grönkålen.

Dela degen i fyra delar. Kavla ut till tunna pizzabottnar direkt på bakplåtspapper. Mjöla vid behov med lite bovetemjöl. Degen blir inte så seg som den baserad på vetemjöl, men den fungerade fint att hantera och kavla ut.


Lägg på valfri fyllning (se nedan) och grädda pizzorna 7 minuter i 250 grader C ugn - gärna på en pizzasten. Har man ingen pizzasten kan man sätta in en plåt och låta den bli varm och sedan för man över pizzan på bakplåtspappret direkt till den varma plåten. För över den gräddade pizzan på en stor skärbräda  och dela i 8 bitar med en vass kniv. Njut pizzabitarna direkt med ett gott glas rödvin.

Till tomatsåsen:
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
400 g krossade tomater
ca 10 blad basilika, strimlade
en kvist färsk oregano (eller lite smulad torkad)
salt och nymald svartpeppar

Hacka lök och vitlök fint. Värm upp en stekpanna och tillsätt olivolja och lökhacket. Låt fräsa mjukt i ca 5 minuter. Tillsätt de krossade tomaterna och strimlade basilika- och oreganoblad och lite salt och peppar. Låt koka på svag-medelvärma i 10-20 minuter, tills såsen har fått en krämig och lite fastare konsistens. Smaka eventuellt av med lite mer salt.


Till två räkpizzor:
tomatsåsen
200 g skalade räkor
aioli gjord på 1 äggula och 1 dl olja + örtsalt och vitvinsvinäger (enligt beskrivningen här)
2 tomater
ca 1 dl blandat av persilja, dill och basilika, grovstrimlat


Bred ut tomatsåsen på två av pizzabottnarna, nästan ända ut i kanterna.


Fördela räkorna över.


Grädda pizzorna (250 grader C i 7 minuter). Ta ut pizzan. Skiva tomaten. Ringla över aioli, fördela tomatskivor och strö över de färska kryddorna. Aiolin är en utmärkt (mjölkfri) ersättning för ost.


Till två grönkålspizzor:
200 g grönkål, utan de grova stjälkarna
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1,5 msk olivolja
salt och nymald svartpeppar
100 g getost + eventuellt lite riven gethårdost
en handfull valnötter
flytande honung
eventuellt ett par ringblommor

Skala och halvera löken och skiva den tunt. Värm upp en stekpanna och tillsätt olja och strimlad lök. Låt steka på svag värme i ca 10 minuter, tills löken är mjuk. Finhacka vitlöken och tillsätt den efter halva tiden. Skär grönkålen i ca 1 cm breda strimlor. Tillsätt grönkålen till löken och stek ca 5 minuter under omrörning, tills grönkålen har mjuknat. Salta och peppra.


Fördela grönkålsfräset på två av pizzabottnarna. Skiva getosten i tunna skivor och fördela över grönkålen. Riv eventuellt över lite gethårdost. Fördela valnötterna över och ringla slutligen över lite flytande honung.


Grädda pizzorna (250 grader C i 7 minuter).


Garnera eventuellt den färdiga pizzan med ringblommor.



Grönkålen är så vacker där den står ute i regnbågslandet, tillsammans med blomkål, broccoli och röd spetskål.


Och extra vackert blir det tillsammans med de orangea, gula och rosa ringblommorna.


Lite synd att täcka med nät, men väldigt skönt att slippa de flesta skadegörarna som är så förtjusta i kålen.


Något annat som blommar är vaxbönorna, som jag fick så i många omgångar i våras, för plantorna ville inte komma upp. Men nu är de igång och snart borde det komma bönor.


Här om dagen sådde jag den sista omgången till köksträdgården, som jag hoppas ger skörd i höst; polka- och gulbetor, dill, koriander, salladssenap, romansallat och två sorters vintersallat. Kanske är det lite sent eller så får vi små primörer till hösten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar