Nu när E igen ska utesluta komjölksprotein, är det åter en utmaning att ersätta gamla favoriter. Den här gången en gräddig och jordgubbssmakande glass, helt utan komjölksprotein. Gräddigheten kommer istället från extra krämig kokosmjölk. Moster A, som inte är så förtjust i kokos, hade till och med svårt att känna att det var kokosmjölk och inte kogrädde som glassen var gjord av. Jag fick ihop åtta pinnglassar och en liten låda glass av en sats:
2 äggulor + 2 äggvitor
2 dl extra krämig kokosmjölk
1/2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
saft av 1/2 liten citron
200 g jordgubbar
Ställ fram pinnglassformar, låda med lock att hälla glassen i eller glassmaskin. Dela äggen i gulor och vitor och lägg vitorna i en skål och gulorna i en annan skål. Vispa vitorna till ett styvt skum. Tillsätt strösocker och vanilj till äggulorna och vispa tills det blir vitt och fluffigt. Lägg jordgubbar, citronsaft och kokosmjölk i en mixer eller hög tillbringare och använd stavmixer och mixa slätt.
Rör ner jordgubbssmeten i äggulesmeten. Vänd sedan ner hälften av äggvitan och sedan resten av äggvitan. Häll upp i pinnglassformar, låda med lock eller kör i glassmaskin (följ maskinens instruktioner). Ställ in pinnglassformar och/eller låda i frysen. Om man fryser glassen i låda kan man röra runt efter 45 minuter till en timme.
E har njutit av pinnglassarna i värmen och vi andra åt upp glassen tillsammans med jordgubbar från landet och havrebaserad vaniljvisp.
Det känns verkligen som en stor lyx att ha ett jordgubbsland som ger minst en liter jordgubbar om dagen. Efter att vi var bortresta att par dagar fanns det till och med jordgubbar att frysa in.
I landet växer bondbönorna så att det nästan syns och ringblommorna har börjat blomma. Och den första lilla gurkan har just kikat fram!
Landet har just fått en ordentlig matning med gräsklipp, så att jag ska slippa rensa så mycket ogräs eller vattna hela tiden. Och så gödslar det precis lagom. Kan inte låta bli att tänka på "äng är åkers moder", när jag antingen kör med gräsklipparen eller slår med lien för att mata grönsakerna i landet. Täckodling är verkligen en fantastisk odlingsform.
Jag och E har skördat dill och lagt i frysen och oregano och hängt upp på vinden (så att den ska torka i mörker och behålla så mycket smak som möjligt).
Flädersaften är färdig, upphälld på flaskor och stoppad i frysen. Vi skålade i fläder med bubbelvatten till kvällens rispappersrullar med grönsaker, lax och räkor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar