I helgen ska vi på födelsedagsfest och jag känner mig alltid lite besvärlig när jag ska tala om att vi inte äter komjölksprodukter. Då är det ibland lättare att bara fråga vad de tänker bjuda på och sedan ta med kompletterande rätter, som räcker både till oss och fler om det är någon som vill smaka. Ofta är det såser och dessert som innehåller komjölk. Den här gången tar jag med mig två såser; krämig röra på cashewnötter och solrosfrön och så en dressing gjord på majonnäs, vitlök och persilja, och så knapriga och lite sega havrekakor med choklad (recept nedan) och en chokladkaka med hallon. Speciellt havrekakorna blev riktigt lyckade och slår de andra försök jag har blandat ihop tidigare.
Till 12 ganska stora kakor behövs:
2 dl havregryn
1,5 dl mandelmjöl
0,5 dl strösocker
0,5 dl kokossocker
0,5 dl malet/krossat linfrö (jag använder en liten elektrisk kaffekvarn för att mala hela linfrön)
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
1 krm kanel
50 g kokosolja
1/2 väl mogen banan
50 g mörk choklad (70% kakaohalt)
Sätt ugnen på 165 grader C och klä en plåt med bakplåtspapper. Hacka chokladen. Lägg havregrynet i en matberedare och mixa till mjöl. Tillsätt mandelmjöl, socker, kokossocker, linfrö, bakpulver, vaniljpulver och kanel och kör några varv så att det blandas. Tillsätt kokosoljan (jag sätter hela matberedaren på vågen) och den halva bananen och mixa tills det börjar gå ihop till en deg. Tillsätt då den hackade chokladen och kör ett par varv, så att chokladhacket blandas ner i degen.
Ta ut degen och rulla den till en avlång korv, som delas i 12 bitar. Rulla bitarna till kulor och placera ut dem jämnt på plåten med bakplåtspapper. Tryck till kakorna lite, så att de blir lite tillplattade (och ca 1 cm tjocka).
Sätt in plåten i ugnen och grädda 13-15 minuter tills kakorna börjar bli lite gyllene på ytan. Ta ut och låt svalna på galler.
Förvara överblivna kakor i en burk med lock, eventuellt i kylskåpet.
Chokladkakan med hallon kanske jag återkommer med, när jag har smakat den och vet om det blev lyckat. Den doftar iallafall ljuvligt av hallon och choklad.
Ute jobbar bina, just nu mest honungsbin, flitigt för att pollinera squashen. Snart kanske det är dags att äta årets omgång av friterade squashblommor, nu när även den vita tefatssquashen har börjat blomma.
Igår skördade vi en del av bondbönorna och åt böngröt med stekt fläsk och rårörda lingon - en av favoriträtterna från barndomen.
Havrekakorna var fantastiska!!!
SvaraRaderaKram från moster A <3
Härligt att de blev A-approved! Kram
RaderaJag har bakat de här kakorna flera gånger. Lätta att göra och jättegoda! Tack för att du delar med dig :)
SvaraRaderaÄr favoriter här också :)
Radera