För en månad sedan såg det så här ledset ut i squashlandet, efter att temperaturen hade varit nere och vänt runt nollan. Som tur var skördade jag vintersquashen redan i början av september. De ligger här hemma och mognar och jag hoppas att de ska hålla sig in i nästa år (om vi inte äter upp dem innan dess).
När vintersquashen skördades fick nog plantorna lite panik, för de producerade på bara tre veckor tre nya fullstora och tre mindre squash. Så sedan dess har vi ätit rostad vintersquash en gång i veckan.
När jag rostar vintersquashen börjar jag med att skära av ändarna, dela squashen i halvor (var försiktig och använd en ordentlig kniv!) och gröpa ur fröna med en sked.
Sedan delar jag den i klyftor och skalar dem. De unga vintersquasharna har jag inte ens skalat innan rostningen, medan de helt mogna har så hårt skal att de är godast att skala. Sedan delar jag klyftorna i lagom munsbitar. Fördelar i en ugnsform och smörjer in med ungefär 1/2-1 msk kokosolja. Lättast är att använda händerna, för då smälter oljan lite och man kan fördela den runt om alla squashbitar. Krydda med örtsalt och svartpeppar och rör runt. Ringla eventuellt över lite honung allra sist.
Baka i 175 grader C varm ugn i ca 40 minuter, tills squashen är mjuk och börjar bli lite gyllene i kanterna. Squashen är då söt och krämig och smakar ljuvligt. Nästan som gelégodisbitar.
Den rostade squashen kan användas som en sidorätt, som huvudrätt, tillsammans med en sallad eller som bas för soppa. Senast åt vi den tillsammans med quinoa, fräst svamp, broccoli och grönkål och en röra på avokado och lime.
En annan smaklig kombination är rostade tärningar av vintersquash tillsammans med en fin köttbit, aioli smaksatt med hackad färsk chili och lättkokt broccoli.
Jag har odlat två sorters vintersquash i år; blågrå Blue Ballet och rödgul Red Kuri/Orange Hokkaido.
Den senare, Red Kuri, har helt klart varit den mest produktiva, med 9 fullstora och 3 små squash på 3 plantor, jämfört med Blue Ballet som har givit 4 fullstora och 2 minimala squash på 3 plantor. Dessutom tycker jag att Red Kurin smakar godare än Blue Ballet och har en mer lagom storlek. Jag sparar frön från båda sorterna, men jag tror bara att jag odlar Red Kuri nästa år. Fröna har jag plockat ut de fullmogna squash som vi har ätit upp. Jag använder en liknande metod som för tomatfröna. Lägg squashfröna i en skål med vatten och låt stå några dagar. Skölj sedan av fruktköttet och lägg att torka på tidningspapper.
De långa ringlande och nervissnade vintersquashplantorna hamnade i den nyflätade kompostringen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar