majsmat

majsmat

torsdag 24 juli 2014

Stekt squash och läcker broccoli

Nu börjar det komma fler squash i squash- och pumpalandet och den första broccolin är klar att skörda i köksträdgården. Där växer också oregano och mynta.


I vår köksträdgård finns två broccolisorter; Piracicaba och Calabrais. Piracicaba har blivit skördeklar först och är enligt mannen mycket godare än broccoli brukar vara. Runåbergs skriver också på sin hemsida att "smaken är överlägsen alla annan broccoli". Piracicaban har lite mindre, löst knutna huvuden och blomknopparna är större. 



Broccolin kokas bäst genom att läggas ner i en trång gryta, så att stjälkarna hamnar på bottnen och knopparna sticker upp. Häll över kokande vatten och lite salt. Sätt på lock och koka några minuter, tills stjälkarna börjar bli mjuka. På det här sättet blir knopparna ångkokta och klara samtidigt som stjälkarna. Häll av vattnet, ringla över lite olivolja och en nypa flingsalt. Servera direkt och njut av den här riktigt läckra broccolin. 

Förra året lagade jag en rätt med stekt squash från Jamie Olivers kokbok Jamies Italien, som smakade riktigt gott. Den provade jag igen, men nu med egen squash (Dark Fog) - så klart extra gott.

3 medelstora squash
4 vitlöksklyftor
1-2 tsk sambal oelek (beroende på önskad styrka)
olivolja
en näve färsk oregano
salt och svartpeppar
4 sardellfiléer
skal och saft av 1/2-1 citron
några kvistar färsk mynta


Skör av skaftet på squashen och skär i centimetertjocka skivor eller halvmånar om squashen är tjock. Skala och skiva vitlöken tunt. Repa av oregano- och myntabladen från stjälkarna. Hacka oreganon grovt. Häll olivolja i en stor stekpanna (som har lock) på medelvärme. Lägg i den skivade vitlöken och sambal oelek. Fräs en halv minut. Lägg i squashskivorna och oreganon, salta och peppra försiktigt och rör runt. Lägg på locket med en glipa och stek i 10-15 minuter. Rör runt några gånger under tiden. Lägg på sardellfiléerna strax innan rätten är klar och låt dem smälta ner. Riv också över citronskalet. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Hacka myntan och strö den över just innan servering.


Vi åt den stekta squashen tillsammans med lättkokt broccoli och stekt salsiccia, samt en klick tzatziki. Till efterrätt isglass på vattenmelon och jordgubbar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar