Aioli har blivit en av de mest omtyckta såserna här hemma. När E skulle börja äta annat än mjölk blev aiolin en ersättare för alla kalla såser som innehåller komjölksprotein. Jag rör ofta min aioli på:
2 äggulor
2-3 pressade vitlöksklyftor
2-3 dl olja (hälften var av kallpressad olivolja och neutral rapsolja)
2 tsk vitvinsvinäger
örtsalt
Viktigt är att äggula och olja har samma temperatur, så jag brukar ställa fram äggulorna i en skål vid sidan om flaskorna med oljan en liten stund innan jag gör aiolin. Pressa vitlöken ner i äggulorna och rör runt. Tillsätt olja droppvis under ständig omrörning. Fortsätt att tillsätta olja i en tunn stråle under fortsatt omrörning. Smaka av aiolin med vitvinsvinäger och örtsalt.
Ibland smaksätter jag aiolin med sambal oelek eller tabasco, för en starkare sås som är god till bakad potatis. Eller varför inte hacka ner en smula färsk chili. Man kan också utesluta vitlöken och istället blanda i dragon och/eller dragonvinäger för en variant på bearnaisesås.
Blir det något över håller sig aiolin några dagar i kylskåpet i en burk med lock.
2 äggulor
2-3 pressade vitlöksklyftor
2-3 dl olja (hälften var av kallpressad olivolja och neutral rapsolja)
2 tsk vitvinsvinäger
örtsalt
Viktigt är att äggula och olja har samma temperatur, så jag brukar ställa fram äggulorna i en skål vid sidan om flaskorna med oljan en liten stund innan jag gör aiolin. Pressa vitlöken ner i äggulorna och rör runt. Tillsätt olja droppvis under ständig omrörning. Fortsätt att tillsätta olja i en tunn stråle under fortsatt omrörning. Smaka av aiolin med vitvinsvinäger och örtsalt.
Ibland smaksätter jag aiolin med sambal oelek eller tabasco, för en starkare sås som är god till bakad potatis. Eller varför inte hacka ner en smula färsk chili. Man kan också utesluta vitlöken och istället blanda i dragon och/eller dragonvinäger för en variant på bearnaisesås.
Blir det något över håller sig aiolin några dagar i kylskåpet i en burk med lock.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar