majsmat

majsmat

fredag 25 juli 2014

Gula kantareller

Gula kantareller är, tillsammans med Karl Johan och trattkantareller, de svampar jag uppskattar mest och de har lite olika användningsområden. Både gula kantareller och Karl Johan är goda stekta i smör eller olivolja och kanske med lite pressad vitlök. Gräddstuvade gula kantareller är lyx. Trattkantareller, gärna torkade, passar så bra i älgskavsgrytan. Här om dagen var vi ute och letade gula kantareller och hittade massor.


Intressant att kantarellerna växer i så olika miljöer; ute i kohagen, under buskar och i granskogen.


Det mesta är förvällt och lagt i frysen.



En liten skål sparade jag och åt på en omelett till frukost.



När vi hittade ännu fler gula kantareller gjorde vi varma mackor med gräddstuvade gula kantareller. Sätt ugnen på 225 grader C. Rensa kantarellerna och dela dem i bitar. Fräs i en stekpanna tills vattnet har avdunstat. Tillsätt smör och stek tills det knäpper i kantarellerna. Strö över lite salt och svartpeppar. Häll på grädde och koka till en krämig stuvning. Smaka av med salt och peppar. Lägg ut brödskivor på en plåt med bakplåtspapper. Fördela kantarellstuvningen på brödet och lägg på ett par skivor ost. Sätt in i ugnen och grilla tills osten har smält och blivit lätt gyllene.


Vi åt svampsmörgåsarna med en sallad från landet och en senapsdressing gjord på:

dijonsenap
turkisk yoghurt (10%)
slätbladig persilja
olivolja
vitvinsvinäger
honung
en skvätt vatten
salt och peppar

Lägg allt i en hög och vid tillbringare. Mixa slätt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar