Ska jag välja ett danskt bakverk, så blir det hindbærsnitter. Tycker dock att de är lite i sötaste laget, så här har jag utgått från Mette Blomsterbergs recept och gjort dem lite syrligare och friskare. Jag och E var ute och plockade av de blandat mogna och omogna röda vinbären, som vi kokade gelé på, men vi sparade en deciliter av vinbärssaften till sylten som ska vara i hindbærsnitterna.
Gelé på röda vinbär
ca 1 kg (2 liter) inte helt mogna röda vinbär, skaften kan vara kvar
2 dl vatten
4,5 dl strösocker
Koka vinbären i vattnet, under lock, i ca 15 minuter. Låt rinna av i silduk under ungefär en halvtimme. Jag fick ihop 6 dl vinbärssaft och tog undan 1 dl av saften till hindbærsnitterna. Resterande 5 dl blandade jag med 4,5 dl socker och lät koka ca 10 minuter utan att röra runt. Tog bort skummet med en sked och hällde upp på rena och varma glasburkar.
Hallon- och vinbärsmarmelad till hindbærsnitter
1 dl saft av röda vinbär (från gelékoket)
150 g hallon
1,5 dl syltsocker
en skvätt citronsaft
Koka vinbärssaft och hallon några minuter. Tillsätt socker och citron och koka några minuter till. Skumma och häll upp i en skål, så att marmeladen svalnar.
Kakbotten
150 g mjukt, rumstempererat smör
70 g strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
200 g vetemjöl
25 g mandelmjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
2 msk vatten
Blanda smör, socker, vanilj, mjöl, bakpulver och salt i en skål. Häll i vatten och fös snabbt ihop till en deg. Låt vila en halvtimme i kylskåp (eller längre om man inte hinner baka ut då). Sätt ugnen på 200 grader C. Förbered en plåt med bakplåtspapper. Ta lite mer vetemjöl och kavla ut degen direkt på bakplåtspappret, så att den nästan täcker hela plåten. Pricka några hål i degen. Grädda i 5-6 minuter, så att kakan är halvbakad. Ta ut plåten och dela med en sågtandad kniv kakan i tre lika stora delar. Sätt in plåten igen och grädda ytterligare 2-4 minuter, så att kakan blir gyllene men fortfarande är lätt bakad. Bred hallon- och vinbärsmarmelad på 1 1/2 av delarna. Lägg de andra delarna över. Här tog jag hjälp av en stekspade.
Glasyr och garnering
200 g florsocker
citronsaft
jordgubbskulor och svartvinbärspulver
Sikta florsockret genom en sil. Blanda socker och citronsaft till en tjock glasyr. Bred glasyren över den ihoplagda kakan. Jag använde jordgubbssockerkulor och svartvinbärspulver för att garnera kakan. Låt glasyren stelna lite och dela sedan i trekanter. Jag fick ihop 26 st kakor.
Mannens utvärdering var goda, men syrligare och mindre än originalet. Jag tycker de smakar ljuvligt syrligt och bättre än originalet!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar