majsmat

majsmat

måndag 30 juni 2014

Grillad tandoorikyckling med koriandersås

Några av de bästa presenterna vi fick när vi gifte oss var en frysbox, där sommarens skörd får plats, och ett treben med tillhörande galler och annat för att grilla, som används flitigt ute vid bålplatsen under sommaren. För ett par helger sedan, när vädret fortfarande var sommarlikt, grillade vi tandoorikryddade kycklingspett. Det var lite besvärligt att vända spetten, så nästa gång tror jag vi provar att lägga in spetten i ett grillhalster. Till kycklingspetten åt vi naanbröd, ruccola och en koriandersås.


1 kg kycklinglårfiléer
3 dl turkisk yoghurt (10 % fetthalt)
3 vitlöksklyftor, pressade
2 msk färskriven ingefära
½ krm cayennepeppar
1 tsk sambal oelek
1 tsk hel kardemumma, mortlat till pulver
1 ½ msk neutral rapsolja
2 msk finhackad färsk mynta
1 tsk gurkmeja

Blötlägg grillspett av trä. Blanda ihop allt utom kycklinglårfiléerna i en skål. Ta fram två 3-litersplatspåsar och sätt dem i varandra. Lägg ner lite marinad, sedan några kycklinglårfiléer, sedan mer marinad och fortsätt att varva kyckling och marinad. Pressa ur luften ur påsarna och knyt till dem. Massera kycklinglårfiléerna, så att marinaden fördelar sig jämnt. Låt marinera minst en timme, men gärna längre. Trä upp två marinerade filéer på varje träspett. 


Lägg spetten på grillen och grilla tills kycklingen är genomstekt. Vänd en eller flera gånger, så att de blir jämt grillade runt om.



Koriandersås

ett par nävar bladkoriander (jag hade 20 g)
1/2 liten gul lök
saften från 1/ citron
1 tsk honung
en nypa salt
2-3 msk olivolja

Blanda allt i en hög skål och mixa. 



Naanbröd

1/2 pkt jäst (25 g)
1 dl yoghurt
2 dl havremjölk, fingervarm (yoghurt och mjölk kan ersättas med 3 dl vatten)
8 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 msk olja
2 msk honung eller socker
1 ägg

Blanda jäst med fingervarm vätska i en stor skål. Tillsätt mjöl (spara eventuellt lite till utbaket), salt, olja, honung/socker och ägg. Knåda ihop till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl vid behov. Låt jäsa två timmar, till dubbel storlek. Sätt ugnen på 250 grader C. Dela i åtta degbitar. Kavla ut till 3-4 mm tjocka, avlånga bröd. 


Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Grädda 5-8 minuter. 



söndag 29 juni 2014

Första grönkålsskörden

Igår skördade jag en korg grönkål, genom att plocka av de nedre bladen på alla plantor.



Den första grönkålsskörden för i år, om man undantar ett par blad som har fått följa med in i salladsskålen. Så krispig och mjäll. Middagen blev gräddkokt grönkål med köttbullar. Det hade varit gott med rivna morötter till, men morötterna var slut.

Gräddkokt grönkål

en bunt grönkål
smör
örtsalt
svartpeppar
grädde
en liten vitlöksklyfta

Repa av grönkålen från de grova stammarna. Strimla bladen grovt. Fräs grönkålen i smör några minuter. Krydda med örtsalt och nymalen svartpeppar. Häll på lite grädde och låt koka ihop.


Pressa i vitlöksklyftan och koka ett par minuter till. Servera till köttbullarna.


Köttbullar

3/4 dl havregryn
1/2 dl grädde
1 dl havremjölk (eller annan mjölk)
1 liten gul lök
ca 500 g nöt- eller blandfärs
1 ägg
1/2-1 tsk salt
svartpeppar
smör till stekning

Blanda havregryn, grädde och mjölk. Låt stå och dra ca 10 minuter. Finhacka under tiden löken och stek den mjuk i lite smör. Lägg i köttfärsen och strö över saltet och blanda runt. Tillsätt ägget, löken och krydda med svartpeppar. Lägg färsen i en 2-3 liters fryspåse, där ena hörnet är avklippt. Knyt ihop påsen. Värm en stekpanna med smör. Spritsa ut köttbullar direkt i stekpannan. Ta hjälp av en gaffel för att fördela och forma någorlunda runda köttbullar. Vänd runt köttbullarna och stek tills de är klara. Alternativt kan köttbullarna spritsas ut på en bakplåtsklädd plåt och sedan stekas 5 minuter i 225 graders ugnsvärme. Därefter kan de brynas i smör i stekpanna.


I fönstret får gyllenbären fler och fler gröna lyktor.


I köksträdgården blommar sommarsquashen, där man kan ana den första frukten, och den himmelsblå gurkörten.



lördag 28 juni 2014

Glass och maränger

Den där rabarbermarmeladen fick mig att fantisera om rabarbermarmorerade vaniljglasspinnar och rosatonade maränger med en syrlig hint av rabarber. I mitt tycke blev det till och med bättre än jag föreställde mig. E åt upp två av pinnglassarna redan dagen efter och vi åt glass och maränger med jordgubbar till efterrätt. Om jag hade kommit ihåg det hade jag också hällt över lite rabarbersirap.


Vaniljglass

4 äggulor (spara vitorna till maränger)
3 dl grädde
1 dl strösocker
1/2-1 tsk vaniljpulver

Klä en enlitersform eller skål med plastfolie. Vispa äggulor, socker och vanilj vitt och pösigt.


Vispa grädden, men inte för hårt. Vänd ner grädden i äggsmeten. Häl smeten i den plastfolieklädda formen och sätt på lock eller täck med ytterligare en bit plastfolie. På en del av glassmeten gjorde jag pinnglassar med en rabarbervirvel, genom att röra ner ett par teskedar av rabarbermarmeladen när glassmeten låg i pinnglassformarna.



Frys i minst fyra timmar, men gärna över natten. Låt glassen tina något innan den serveras, gärna i kylskåpet. Glassen håller minst en månad i frysen.


På äggvitorna som blir över när man gör glassen, passar det perfekt att göra maränger

torsdag 19 juni 2014

Rabarbermarmelad och rabarbersirap

Jag har bara rabarber till en liten paj i trädgården, men hade turen att få ett helt fång av en kollega. Den rabarbern gjorde jag rabarbermarmelad och rabarbersirap av, och så frös jag in resten till en rabarberpaj senare i sommar. Rabarbermarmeladen tänker jag mig att man kan hitta på en massa spännande med, förutom att ha på mackan, och sirapen tänker jag mig ska bli vackert rabarberrosa sommardrinkar. Eller kanske är den god att ringla över glass eller pannkakor?


Rabarbermarmelad med vanilj och hallon

300 g rabarber
skal och saft från 1 ekologisk citron
1/2 tsk vaniljpulver
250 g syltsocker
1/2 dl vatten
1/2 dl hallon (frysta går fint), mest för färgens skull

Ställ 2-3 helt rena glasburkar och lock på en plåt klädd med tidningspapper. Sätt in i kall ugn och sätt sedan ugnen på 100 grader C. Skär rabarbern i smala bitar, ca 1/2 cm breda.


Lägg i en kastrull tillsammans med citronskal, vanilj och vatten.


Koka rabarbern mjuk under lock, ca 10-15 minuter. Rör runt ett par gånger under tiden. Tillsätt syltsocker, citronsaft och hallon. Koka i 4 minuter.

Använd en sked för att skumma av eventuellt skum som har bildats. Ta ut burkarna ur ugnen. Häll upp den heta marmeladen på de heta burkarna och sätt på locket direkt. Låt svalna och förvara sedan i kylskåpet.



Rosa rabarbersirap

450 g rabarber, skuren i bitar (ca 1 liter)
3 dl vatten
5 dl socker
saften från 1 citron

Ställ 2-3 rena glasburkar eller små glasflaskor, med tillhörande lock, på en plåt klädd med tidningspapper. Sätt in i kall ugn och sätt sedan ugnen på 100 grader C.

Koka upp rabarber och vatten. Sänk värmen och koka under lock tills rabarbern är mjuk, ca 10-15 minuter. Rör runt. Sila av saften i en silduk. Pressa ur den sista saften.


Häll saften i en kastrull och tillsätt sockret. Koka utan locka ca 10 minuter, tills sockret har löst sig. Ta av från värmen och tillsätt citronsaften.

Skumma av eventuellt skum som har bildats. Ta ut burkarna/flaskorna ur ugnen. Häll upp den rosa sirapen i burkarna eller flaskorna och sätt på locket. Låt svalna och förvara sedan i kylskåpet.


lördag 14 juni 2014

Räkmacka och gyllenbär

Här om dagen åt vi räkmackor till middag. Extra lyxigt kändes det att ha skalat alla räkor i förväg, så att det bara var att bygga ihop mackan.


Underst ett ljust surdegsbröd, bre på lite smör och hemrörd aioli gjord på en blandning av oliv- och rapsolja. Sedan en hög med räkor, en äggklyfta eller två och ytterligare en klick aioli. Pressa citron över det hela.


I fönstret förundras jag av gyllenbäret Goldies första blomma. Undra om det kommer att bli några bär? Undra om de hinner mogna? Undra om de ska få stå kvar inne eller om de ska ut och bli insektspollinerade?


fredag 13 juni 2014

Tonfisksallad med gräslöksblommor

Gräslökens blommor är både vackra och goda, så här får de dekorera och smaksätta en tonfisksallad.


Testa också att dofta på blommorna, de doftar honung (eller nektar kanske är mer korrekt)!


Ingredienserna kan variera efter vad som finns hemma, men den här gången hade jag:

1 planta romansallat, riven i bitar
6 kokta kalla nypotatisar, skuren i bitar
1 burk tonfisk i vatten
2 tomater, i bitar
1 avokado, i bitar
en handfull gröna bönor, förvällda
en handfull färska, skalade sojabönor, förvällda
3 kokta ägg (lägg äggen i kallt vatten i en kastrull, koka upp och ta tiden på 5 min när det börjar koka, ta sedan av och spola under kallt vatten = perfekta ägg med stelnad vita och rinnande mitt i gulan), i klyftor
1 liten rödlök, i tunna halvmånestrimlor
kapris
oliver
lite gräslök, finstrimlad
gräslöksblommor

Lägg romansallad och potatis i bottnen. Fyll sedan på med tonfisk, tomater, avokado, bönor, ägg och rödlök. Dekorera med kapris, oliver, gräslök och gräslöksblommor. 




Grönkål i nättunnel

Grönkålen växer på, men ett litet orosmoln är insekterna som gillar kålen lika mycket som jag.


För att skydda kålen monterar jag en nättunnel av IKEA-gardinen Lill. Jag har sytt ihop gardin så att de passar storleken på tunneln, trär in elrören i gardinens kanaler och precis som med fiberdukstunneln knyter jag ihop ändarna och förankrar med sandsäckar.



onsdag 11 juni 2014

Flädersaft

Flädersaft är min absoluta favoritsaft och den är så ljuvligt svalkande och uppfriskande hela sommaren. Nu står buskarna av den äkta flädern i full blom och det är dags att göra en sats saft och att lägga en påse eller två med fläderblommor i frysen, för att göra mer saft under sommaren. För en sats saft behövs:

30 blomklasar av äkta fläder (= platta klasar)
3 ekologiska citroner
1,5 kg strösocker
50 g citronsyra

Lägg blomklasarna i en stor rostfri skål. Tvätta citronerna. Riv skalet av två av citronerna, pressa ur saften och häll både skal och saft över blomklasarna. Skär den tredje citronen i tunna skivor och lägg även dem över blomklasarna.


Koka upp 1,5 l vatten i en stor kastrull. Blanda ner socker och citronsyra och rör tills det löst sig. Häll den heta lagen över fläder och citron. Låt svalna och täck med lock eller en tallrik. Låt stå tre dagar på en sval plats och rör gärna runt någon gång om dagen. Sila av saften och fyll på rena flaskor, men inte helt upp (då fryser flaskorna sönder), och lägg i frysen. Jag fick fyra små flaskor att lägga i frysen och en liten slurk att ställa i kylskåpet och avnjuta direkt.


En deciliter av saften fick direkt smaksätta en liten sats flädermuffins, dekorerade med de kanderade syrenblommorna.


söndag 8 juni 2014

Tomaterna börjar blomma

Jag hann aldrig så några tomatplantor i våras, men som tur var fick jag fyra plantor av J; två gula busktomater, en vanlig röd och normalstor och en från Gran Canaria. Busktomaterna står fortfarande kvar hemma i fönstret, tillsammans med basilika och chili.


De andra två har fått åka ut, för de ska just till att börja blomma och jag hoppas på att humlorna kommer och utför sin vibrerande pollinering.


Örtiga kikärtsbollar

I helgen tog jag första skörden från grönsakslandet; ruccola, bladkoriander och persilja. Lite gräslök fick också åka med. Den har står kvar utanför huset sedan farmors och farfars tid.


Skörden blev till kikärtsbollar med örter:

1 dl solroskärnor
3 dl kokta kikärtor (1 paket, 380 g)
bladen från en myntakvist
1/2 dl bladkoriander
1/2 dl persilja
1 vitlöksklyfta, pressad
1/2 dl gräslök, finstrimlad
1 1/2 msk olivolja
2 msk ströbröd
1 dl riven ost
1 ägg
1/2 tsk salt
1/2 tsk spiskummin, stött till pulver
nymald svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader C. Mixa solroskärnorna till ett grovt pulver. Blanda ner mynta, koriander och persilja och mixa igen. Blanda sedan i kikärtor, vitlök, gräslök, olivolja, ströbröd, ost, ägg och kryddor och mixa igen. Forma till ca 18 stycken bollar, ca 1 msk smet i varje boll och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda bollarna i ca 15 minuter. Vänd runt dem ett par gånger under tiden, så att de blir jämnt gyllene.


Vi åt de örtiga kikärtsbollarna med bulgur kokt i buljong och sedan blandad med lite tomatpuré, tzatziki (1/2 riven gurka, 2 dl turkisk yoghurt, 2 pressade vitlöksklyftor, olivolja och salt), tomatklyftor och ruccolan från landet.


Dagen efter åt vi bollarna med romansallad, äppelbitar, avokado, rostade solrosfrön och flingsalt. Över salladen skvätte vi olivolja och vitvinsvinäger och till sist klickade vi över resterna av tzatzikin.


I trädgården njuter jag av ett hav av självsådd akleja i både blåa och rosa nyanser.


lördag 7 juni 2014

Rabarberpaj

Runt grunden där min farfars föräldrar bodde finns det fortfarande kvar några små rabarberplantor. De är skuggade av allt för många träd och buskar, så de för en tynande tillvaro. Nu har jag flyttat ut ett par plantor i solen till det nya huset, så de hoppas jag ska ta sig och ge massor av rabarber i framtiden. I år räcker rabarbern nog bara till en enda rabarberpaj. Smulpaj är min favorit för rabarber och i den här varianten lånar jag lite inspiration och blandar hackade dadlar i smuldegen, vilket gör att den får lite ton och konsistens av kola.


Smuldeg:
100 g smör
1 dl mandelmjöl
1,5 dl havregryn
1 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
6 dadlar

Fyllning:
ca 400 g rabarber/6-8 stjälkar
0,5 dl strösocker
1 msk potatismjöl
0,5 tsk vaniljpulver

Sätt ugnen på 175 grader C. 

Skär rabarbern i bitar, ca 1 cm breda. Lägg i en ugnsfast pajform. Strö över socker, potatismjöl och vanilj. Blanda runt så att allt fördelar sig jämnt. 

Hacka dadlarna fint. Smält smöret. Blanda i mandelmjöl, havregryn, socker, vaniljpulver, dadelhack och sist vetemjölet. Smula degen över rabarbern, så att den behåller sin klumpiga konsistens. 

Grädda i ca 30 minuter.


Vi åt pajen med vaniljglass, vispad grädde och jordgubbar. Mmmmmmmmmmmmmm!


I jordgubbslandet börjar de första jordgubbarna rodna.