majsmat

majsmat

lördag 12 januari 2013

Riktigt goda linsbiffar med coleslaw

Jag försöker laga vegetarisk mat minst en gång i veckan. Ofta tycker jag att det är lättare (och snabbare) att laga vegetariskt. Den här gången blev det biffar på röda linser tillsammans med mjölkfri coleslaw och kokt broccoli. Biffarna på det här receptet ger, i mitt tycke, verkligt goda linsbiffar. Kryddorna gör dem smakrika och mustiga, linserna binder samman, moroten gör dem saftiga och solrosfröna ger dem en härlig knaprighet. Passade prefekt tillsammans med coleslaw på majonnäs och havregrädde för att göra den mjölkfri.


Linsbiffar (15-20 st)
2 dl okokta röda linser
2 morötter
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl solrosfrön
1 ägg
1/4-1/2 tsk salt
1-2 tsk sambal oelek
1 tsk spiskummin
1 tsk paprika
2 msk hackad persilja
2 dl havregryn

Koka linserna mjuka, ca 10-15 minuter, gärna i vatten med lite grönsaksbuljong. Riv morötter och lök fint, pressa vitlöken och blanda ner tillsammans med de kokta linserna. Blanda sedan i solrosfrön, ägg, kryddor och havregryn. Låt stå och svälla ca 15 minuter. Forma biffar och stek i olja (och smör om man vill och kan) på svag-medelstark värme tills ytan är gyllene.


Coleslaw
1/4-1/2 ekologiskt vitkålshuvud (beroende på storlek)
1 morot
1 liten gul eller röd lök
3/4 dl majonnäs (köpt eller hemgjord)
3/4 dl havregrädde
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
1/4 tsk salt
nymald svartpeppar

Strimla vitkålen med osthyvel, så att det blir riktigt tunna och fina strimlor. Skala moroten och riv den fint. Skala, dela och skär rödlöken i tunna skivor. Rör ihop majonnäs, havregrädde, senap, vinäger och kryddor. Blanda vitkål, morot, lök och majonnäsröra. Låt stå kallt en liten stund, innan salladen serveras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar