majsmat

majsmat

söndag 20 januari 2013

Moster A:s rabarber- och hallonpaj

Som en solig försommardag smakade dagens dessert. Med en ljuvlig blandning av rabarber och hallon i fyllningen och mandel och citron i smulet var det nästan så att vi kunde känna solstrålarnas värme när vi blundade. Både rabarbern och hallonen hittade vi i frysens gömmor.


Till fyllningen:
400 g späd rabarber (fryst i bitar fungerar utmärkt)
100 g hallon (frysta)
1 dl strösocker
1 msk potatismjöl

Till smulet:
125 g smör eller mjölkfritt margarin
2 dl vetemjöl
3/4 dl havregryn
skal av 1 ekologisk citron
150 g mandelmassa

Till servering:
havreglass
havrebaserad vaniljsås

Gör så här:
Lägg rabarber och hallon i en ugnssäker form. Blanda socker och potatismjöl. Strö sockerblandningen över rabarber och hallon. 

Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig deg. Riv mandelmassan och blanda ner tillsammans med citronskalet. Fördela smulet över rabarber och hallon.


Grädda i 15-25 minuter. Den längre tiden behövs om rabarbern är frusen, men då kan pajen behöva täckas med en plåt för att inte smulet ska bränna i topparna. 

Servera med havreglass och havrebaserad vaniljsås. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar