majsmat

majsmat

tisdag 29 januari 2013

Helenas fruktiga fiskgryta

Helena lagar alltid fantastisk god mat. Den här grytan är ett exempel. Den har lånat inspiration från Costa Rica, med milda smaker av frukt, kokos, bönor och ris. Snabblagad är den också! Idag blev det frusen mango i grytan, men egentligen är det allra godast med färsk ananas. Jag hade heller ingen färsk koriander, och visst blir det gott även utan men absolut godast med.



Till grytan behövs:

400 g fiskblock, hoki eller sej
1 gul lök
2 morötter
ca 2 dl apelsinjuice
1 burk kokosmjölk
2 dl kokta svarta bönor
ca 125 g färsk eller fryst ananas eller mango
rapsolja
(ört)salt och svartpeppar
färsk koriander

+ basmatiris till servering


Gör så här:
Låt fiskblocket tina till hälften. Hacka löken och fräs den i lite rapsolja. Skala morötterna och skär dem i slantar. Häll apelsinjuicen i grytan med lök och lägg i morotsslantarna. Koka morotsslantarna tills de är nätt och jämt mjuka. Skär det halvtinade fiskblocket i kuber. Häll i kokosmjölken i grytan och lägg ner fiskkuberna. Låt grytan få ett uppkok och koka försiktigt ett par minuter tills fisken är nästan genomkokt. Blanda sist ner de kokta svarta bönorna och bitar av ananas eller mango. Smaka av med (ört)salt och lite svartpeppar. Hacka färsk koriander och strö över den färdiga grytan. Servera med basmatiris. E fick även några extra skivor banan på tallriken - passade faktiskt riktigt bra till.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar