majsmat

majsmat

söndag 20 januari 2013

Grönkålssallad med ugnsrostade rotfrukter

Dagens andra grönkålsrecept är en masserad grönkålssallad med ugnsbakade rotfrukter och en syrlig citrusdressing. Inspirationen till receptet hittade jag i mellandagarna när jag hade en bunt grönkål och ett par fina avokado, men ingen idé till kvällens middag. Googlar man grönkål avokado är det första träffen som dyker upp.


Till salladen:
200 g grönkål
1 + 1 avokado
saften av 1 ekologisk citron (riv först av skalet till dressingen!)
8 små rödbetor (eller en blandning av gul- och rödbetor)
4 morötter
olivolja
äppelcidervinäger
örtsalt
flingsalt
1 dl solrosfrön

Till dressingen:
saften av 1 apelsin, ca 1 dl
rivet skal av 1 ekologisk citron
1/2 dl vatten
1 msk tahini
1/2 msk riven ingefära
flingsalt

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär morötter och rödbetor i mindre bitar. Lägg rotfruktsbitarna på en djup plåt klädd med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och äppelcidervinäger och krydda med lite, svartpeppar, fling- och örtsalt. Sätt in i ugnen till rotfrukterna är mjuka, ca 30-40 minuter.


Ta bort den grova stammen på grönkålen och riv bladen i mindre bitar. Dela den ena avokadon i bitar och lägg i en skål, tillsammans med grönkålen. Häll på citronsaften och strö över lite flingsalt. Massera kålen med avokado, citron och salt tills den mjuknar. Tar ungefär 5 minuter. Låt stå kallt i minst en halvtimme.


Rosta solrosfröna i en torr, varm stekpanna tills de är gyllene. Passa noga så att det inte bränner.

Rör ihop alla ingredienser till dressingen.

Montera ihop salladen med grönkålen underst, sedan de ugnsrostade grönsakerna. Dela den andra avokadon i bitar och lägg på. Strö sist över de rostade solroskärnorna. Servera med en bit ugnsbakad lax, en bit getost eller stora vita bönor i lite olivolja och med dressingen.

Dagen efter åt jag upp resterna av salladen med ytterligare en avokado och en bit knäckebröd.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar