majsmat

majsmat

söndag 20 januari 2013

Grönkålspaj med getost och valnötter

Det är bäst att passa på att äta grönkål medan det fortfarande finns i butikerna. E:s moster A är på besök i helgen och till hennes ära blev det grönkål gånger två. Till lunch gjorde vi en grönkålspaj toppad med getost och valnötter. Vi satt båda och mmm:ade oss igenom hela måltiden. Jag utgick från det här receptet, men anpassade så att det blev komjölkproteinfritt. Getosten behöll jag, för kanske tål sonen getmjölksprotein. Än så länge har vi inte sett någon reaktion, men det brukar å andra sidan dröja några timmar innan de röda prickarna dyker upp.


Sätt ugenen på 200 grader. Gör ett mjölkfritt pajskal och förgrädda det.

Till pajen behövs sedan:
250 g grönkål
2 rödlökar
2 dl valnötter
200 g getost
3 ägg
2 dl havregrädde
1 dl havremjölk
rapsolja
örtsalt
svartpeppar
2 mogna päron

Repa grönkålen från de grova stjälkarna. Förväll grönkålen 5 minuter i kokande vatten. Kyl och krama ur vattnet. Hacka grönkålen grovt.

Skala och skiva rödlöken tunt.Stek rödlök och grönkål i lite rapsolja i en stekpanna. Krydda med örtsalt och svartpeppar. Häll upp lök och grönkål i det förgräddade pajskalet. Smula över getosten.

Vispa ihop ägg, havregrädde och havremjölk i en skål. Häll över fyllningen i pajskalet. Hacka valnötterna grovt och strö över.

Grädda pajen i ca 30 minuter, till äggstanningen har stannat och osten blivit gyllenbrun.

Servera pajen med päronklyftor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar