Ett nytt år, förhoppningsvis fullt med nya härliga matupplevelser. Igår avslutade vi 2012 med en trerättersmeny ur en julklappsbok som kombinerar mat och vin. Allt blev mycket gott, och speciellt blodapelsinsorbeten som både är söt och friskt syrlig. Dessutom doftade det fantastiskt i köket när jag pressade alla blodapelsiner! Havreglassen blev också den helt okej trots få äggulor, mer sorbet- än gräddglassliknande, och passade fint in med resten av efterrätten.
1 del vit sirap
Blanda blodapelsinjuicen och sirapen, och rör till sirapen har löst sig. (Jag gjorde min sorbet på 6 dl juice och 3 dl sirap, och det räcker till 6 personer.) Häll upp blandningen i en låg vid form och ställ in i frysen. Rör i blandningen minst en gång i timmen under 6 timmar eller tills den har stelnat till krämig sorbetkonsistens. Servera!
Förrätt
Melongazpacho med sesamstekta tortillasnittar
Champagne
Huvudrätt
Ekologisk rödkulle-ryggbiff bourguignon med mandelpotatispuré
Chianti Classico
Efterrätt
Blodapelsinsorbet, havreglass och fruktsallad
Blodapelsinsorbet
2 delar färskpressad blodapelsinjuice1 del vit sirap
Blanda blodapelsinjuicen och sirapen, och rör till sirapen har löst sig. (Jag gjorde min sorbet på 6 dl juice och 3 dl sirap, och det räcker till 6 personer.) Häll upp blandningen i en låg vid form och ställ in i frysen. Rör i blandningen minst en gång i timmen under 6 timmar eller tills den har stelnat till krämig sorbetkonsistens. Servera!
...och sist men inte minst, just efter tolvslaget
Dansk-svensk kransekage med champagne
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar