majsmat

majsmat

fredag 25 december 2015

Ris á la Malta - två komjölksfria varianter


Igår avslutade vi julmiddagen med Ris á la Malta i två varianter - en med kokosgrädde och en med cashewgrädde. Jag tycker den med kokosgrädde blev godast, men den på cashewgräde blev inte dum den heller. Faktiskt var nog den allra bästa varianten en blandning av både kokos- och cashewgrädde! Till hade vi en sås på körsbär och hallon, frysta hallon och körsbärssylt.

Först kokade jag en stor sats risgrynsgröt:

3 dl grötris (eller arborioris)
6 dl vatten
2 msk kokosolja
1 tsk salt
5 dl havremjölk
2,5 dl kokosmjölk
2,5 dl mandelmjölk
ev. 1 kanelstång

Sätt ugnen på 100 grader C. Mät upp ris, vatten, kokosolja och salt och lägg i en större kastrull som tål att sättas in i ugnen. Låt koka upp på spisen och koka i 10 minuter. Tillsätt sedan sammanlagt 1 liter mjölk - jag använde en blandning av havre-, kokos- och mandelmjölk. Lägg eventuellt ner en kanelstång. Låt koka upp igen på spisen, rör runt ett par gånger och passa noga så att det inte bränner. Sätt på lock och sätt in i ugnen. Låt stå i ugnen 30-40 minuter, tills riset är genomkokt och vätskan har kokat in. Ta ut och låt risgrynsgröten svalna. Sen kan man göra Ris á la Malta.


Ris á la Malta på cashewgrädde

2 dl cashewnötter, blötlagda minst 4 timmar men gärna över natten
0,5-1 dl vatten
0,5-1 msk sötning (florsocker, lönnsirap, agavesirap, honung eller något annat sött)
0,5 tsk vaniljpulver
3 dl kall risgrynsgröt

Lägg cashewnötter, vatten (börja med 0,5 dl), sötning och vaniljpulver i en mixer och mixa helt slätt. Tillsätt lite mer vatten om det behövs. Blanda cashewgrädden med risgrynsgröten.


Ställ in i kylskåp ett par timmar, så att den blir kall.

Ris á la Malta på kokosgrädde

3 dl kall risgrynsgröt
1,5-2 dl kokosgrädde (eller det fasta från 1-2 burk(ar) helfet kokosmjölk, som har stått i kylskåp över natten)
0,5-1 msk sötning (florsocker, lönnsirap, agavesirap, honung eller något annat sött)
0,5 tsk vaniljpulver

Vispa upp kokosgrädden, så att den blir krämig.


Efter lite letande har vi hittat ett märke i kartong, som bara innehåller kokos (Aroy-D), för all kokosmjölk annars är i konservburkar och innehåller stabiliseringsmedel, konsistensmedel och/eller konserveringsmedel.


När grädden är krämig kan rör man ner risgrynsgröt, sötning och vaniljpulver. Ställ in i kylskåp ett par timmar, så att den blir kall.


Servera med hela eller mixade bär eller sylt. Kanske ett bärmos på körsbär och hallon:

2 tsk chiafrön
1,5 dl frysta, tinade körsbär
1 dl frysta, tinade hallon
1 msk citronsaft
1 msk sötning (florsocker, lönnsirap, agavesirap, honung eller något annat sött)
1 krm vaniljpulver

Börja med att lägga ner chiafröna i en torr mixer och mixa till ett pulver. Tillsätt resten av ingredienserna och pulsa till önskad konsistens.


Häll upp i en skål och låt stå kallt några timmar, så gör chiafröna att sylten blir fastar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar