majsmat

majsmat

lördag 6 december 2014

Mördegskakor med ingefära och citron


Inför första advent bakade E och jag mördegskakor med smak av ingefära och citron. Inspirationen kom från en uppsättning kakformar som jag hade med mig som present från en jobbresa. Kakorna är goda som de är, men de blir vackrare efter garneringen med kristyr. Kanske för att fira andra advent, ha till lussefikat eller bjuda tomten på när julafton är här.

Mördeg med ägg, som passar för kavlade kakor:

4 dl vetemjöl
1/2 dl socker
200 g smör
1 äggula
1/2 tsk mald ingefära
finrivet skal av 1 liten citron
en nypa salt

kakformar

Lägg mjölet i en matberedare. Tillsätt sockret och smöret skuret i bitar. Finfördela fettet genom att köra matberedaren med pulsknappen.


Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Arbeta absolut inte degen för länge, bara tills den börjar klumpa ihop sig. Platta ut degen till en tjock fyrkant, lägg i en platspåse och låt ligga kallt minst 30 minuter. Då blir degen lättare att kavla ut.


Sätt ugnen på 180 grader C. Förbered ett par plåtar med bakplåtspapper. Kavla ut degen till 1/2 cm tjocklek på mjölat bakbord. Ta ut kakor med kakformarna.


Kyl gärna plåtarna med kakor innan de gräddas. Jag satte ut dem en liten stund i den iskalla köksfarstun. Grädda kakorna 6-10 minuter tills kanterna börjar bli gyllene. Låt svalna på galler.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar