Helt plötsligt fanns det tre påsar med morötter i kylskåpet, som blev grunden till den här morotsdominerade, kryddiga och citrusfriska middagen. Inspirationen kommer från "Moroccan carrot ribbons and black lentils".
Till 3 personer behövs:
1,5 dl gröna linser, blötlagda 8-12 timmar
2 stora morötter, skalade
1 liten rödlök
4 osvavlade, torkade aprikoser
1 dl vardera av persilja och mynta
Morotsmarinad:
1 msk färskpressad citronsaft
2 msk färskpressad apelsinsaft
Dressing:
1/2 msk spiskumminfrön, hela
1 krm kanel
1 krm mald ingefära
1 krm paprikapulver
1 krm mald koriander
en nypa cayennepeppar
1 msk citronsaft
1 tsk honung
2 msk kallpressad olivolja
en nypa flingsalt
Blanda morotsmarinaden i en stor skål. Skär långa, tunna band av morötterna med hjälp av en potatisskalare. Lägg ner i marinaden och blanda runt så att marinaden täcker banden.
Häll av vattnet från linserna och skölj dem. Koka sakta linserna al dente i nytt vatten, ca 5-10 minuter. Se upp så att de inte blir sönderkokta. Spola snabbt av med lite kallt vatten och låt rinna av i en sil.
Gör under tiden dressingen. Rosta spiskumminfröna i en torr, het stekpanna. Mortla och blanda med de andra ingredienserna till dressingen.
Lägg morotsband och linser i en stor skål, häll över dressingen och blanda runt. Skiva rödlöken och aprikoserna tunnt och blanda ner. Strimla persilja och mynta och blanda ner. Smaka av med flingsalt.
Servera salladen tillsammans med rostade solrosfrön, surdegsbröd och morotshummus.
Till 3 personer behövs:
1,5 dl gröna linser, blötlagda 8-12 timmar
2 stora morötter, skalade
1 liten rödlök
4 osvavlade, torkade aprikoser
1 dl vardera av persilja och mynta
Morotsmarinad:
1 msk färskpressad citronsaft
2 msk färskpressad apelsinsaft
Dressing:
1/2 msk spiskumminfrön, hela
1 krm kanel
1 krm mald ingefära
1 krm paprikapulver
1 krm mald koriander
en nypa cayennepeppar
1 msk citronsaft
1 tsk honung
2 msk kallpressad olivolja
en nypa flingsalt
Blanda morotsmarinaden i en stor skål. Skär långa, tunna band av morötterna med hjälp av en potatisskalare. Lägg ner i marinaden och blanda runt så att marinaden täcker banden.
Häll av vattnet från linserna och skölj dem. Koka sakta linserna al dente i nytt vatten, ca 5-10 minuter. Se upp så att de inte blir sönderkokta. Spola snabbt av med lite kallt vatten och låt rinna av i en sil.
Gör under tiden dressingen. Rosta spiskumminfröna i en torr, het stekpanna. Mortla och blanda med de andra ingredienserna till dressingen.
Lägg morotsband och linser i en stor skål, häll över dressingen och blanda runt. Skiva rödlöken och aprikoserna tunnt och blanda ner. Strimla persilja och mynta och blanda ner. Smaka av med flingsalt.
Servera salladen tillsammans med rostade solrosfrön, surdegsbröd och morotshummus.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar