Här kommer inspirationen från min man, som stekte tunna skivor av aubergine, hackade dem och blandade med dansk rygeost (som rökt keso ungefär). Jag blandar ner auberginen i en tomatsås som passar fint till pasta. Till såsen behövs:
1 aubergine
olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk/kartong krossade tomater
1/2 tsk torkad oregano
salt
nymald svartpeppar
10 kalamataoliver
Skiva auberginen i tunna skivor, ca 3 mm tjocka. Hetta upp en stekpanna och stek skivorna i oljan tills de är mjuka och ordentligt gyllene, på gränsen till brända (men så klart inte brända!). Stek i omgångar och lägg över på en tallrik efter hand.
Hacka löken och stek även den i olja tills den är mjuk. Häll över tomaterna, pressa i vitlöken och krydda med oregano, salt och peppar. Låt koka ihop 10 minuter, tills såsen börjar bli krämig. Hacka under tiden den stekta auberginen grovt. Blanda ner i tomatsåsen och koka ytterligare 5 minuter. Kärna under tiden ur oliverna och dela varje oliv i två delar. Lättast är att trycka med en bredbladig kniv på oliverna, en och en, när de ligger på en skärbräda. Då är det verkligen lätt att pilla ut kärnorna. Tillsätt olivhalvorna. Smaka slutligen av med sal och peppar vid behov.
Servera med vanlig spagetti:
...eller med band av zucchini, gjorda med en potatisskalare:
Gott är att ringla över lite kallpressad olivolja, riva över parmesanost eller smula över fetaost, strö över lite strimlad basilika och/eller servera med några ytterligare oliver. Den här gången hade jag min salt-syrliga broccolisallad till.
1 aubergine
olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk/kartong krossade tomater
1/2 tsk torkad oregano
salt
nymald svartpeppar
10 kalamataoliver
Skiva auberginen i tunna skivor, ca 3 mm tjocka. Hetta upp en stekpanna och stek skivorna i oljan tills de är mjuka och ordentligt gyllene, på gränsen till brända (men så klart inte brända!). Stek i omgångar och lägg över på en tallrik efter hand.
Hacka löken och stek även den i olja tills den är mjuk. Häll över tomaterna, pressa i vitlöken och krydda med oregano, salt och peppar. Låt koka ihop 10 minuter, tills såsen börjar bli krämig. Hacka under tiden den stekta auberginen grovt. Blanda ner i tomatsåsen och koka ytterligare 5 minuter. Kärna under tiden ur oliverna och dela varje oliv i två delar. Lättast är att trycka med en bredbladig kniv på oliverna, en och en, när de ligger på en skärbräda. Då är det verkligen lätt att pilla ut kärnorna. Tillsätt olivhalvorna. Smaka slutligen av med sal och peppar vid behov.
Servera med vanlig spagetti:
...eller med band av zucchini, gjorda med en potatisskalare:
Gott är att ringla över lite kallpressad olivolja, riva över parmesanost eller smula över fetaost, strö över lite strimlad basilika och/eller servera med några ytterligare oliver. Den här gången hade jag min salt-syrliga broccolisallad till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar