majsmat

majsmat

måndag 21 april 2014

Bakad sötpotatis med bönor, avokado och röd sammetssås

För två:

2 medelstora sötpotatisar
2 dl kokta svarta bönor
1 mogen avokado
75 g fetaost
½ liten finhackad rödlök
½ citron

Värm ugnen till 200 grader. Picka ett par hål i sötpotatisarna. Lägg i en ugnsfast form och rosta i 30-45 minuter, beroende på potatisens storlek. Potatisen är klar när den är mjuk in till mitten.

Ta ut potatisen ur ugnen och skär ett snitt längs med mitten. Fyll potatisen med bönor och avokado, smula över fetaost och hackad rödlök och pressa slutligen över lite citronsaft. Servera med röd sammetssås.


Röd sammetssås

en klick kokosolja
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor
1 paket krossade tomater
1 tsk mald spiskummin
½ tsk mald kanel
½ tsk torkad timjan
¼ tsk cayennepeppar
3 dadlar
2 msk kakaopulver
1 msk mandelsmör
ca 4 msk vatten
1 ½ msk citronsaft

Hetta upp kokosoljan i en stekpanna och tillsätt alla kryddorna. Stek under omrörning i ungefär en minut. Tillsätt den finhackade löken och en nypa salt och stek tills löken är mjuk, ungefär 5 minuter. Pressa ner vitlöken och stek ytterligare någon minut. Häll i de krossade tomaterna och koka i 5 minuter. Smaka av med salt.

Ta av tomatsåsen från värmen. Tillsätt dadlar, kakaopulver, mandelsmör, citronjuice och ett par matskedar av vattnet. Mixa till en slät och sammetsliknande konsistens. Tillsätt mer vatten vid behov. Smaka av.
Förvara såsrester i upp till en vecka i kylskåpet.



Besök My new roots för originalreceptet och många andra fantastiska recept. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar