För 4 personer:
1 tsk spiskumminfrön, hela
1 tsk korianderfrön, hela
4 msk kallpressad kokosolja
1 tsk honung
500 g (ca 6) morötter, skalade
3 stora vitlöksklyftor, lätt krossade
2 msk kallpressad olivolja
saft av 1/2 citron
saft av 1/2-1 apelsin
1 msk tahini
2 msk slätt jordnötssmör
flingsalt och nymald svartpeppar
Sätt ugnen på 200 grader. Rosta spiskummin och korianderfrön i en torr stekpanna, ca 1 minut, tills det börjar dofta. Stöt i mortel. Smält kokosoljan och blanda ner honung och kryddorna. Skär morötterna i centimeter tjocka skivor på snedden och lägg i dressingen tillsammans med vitlöksklyftorna. Vänd runt och krydda med salt och peppar.
Häll i en liten ugnsform och rosta i ca 35 minuter tills morötterna är mjuka. Låt svalna lite och pressa ut vitlöken ur skalen. Tillsätt citrussaft, tahini, jordnötssmör och olivolja. Mixa slätt och smaka av med salt och peppar.
Servera som dipp till grönsaker, på surdegsbröd, i wraps eller som tillbehör till den här marockoinspirerade salladen.
Receptet är inspirerat av morotshummusen i Hugh Fearnley-Whittingstalls fina bok "Grön mat - vegetariskt varje dag från River Cottage".
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar