majsmat

majsmat

tisdag 29 januari 2013

Helenas fruktiga fiskgryta

Helena lagar alltid fantastisk god mat. Den här grytan är ett exempel. Den har lånat inspiration från Costa Rica, med milda smaker av frukt, kokos, bönor och ris. Snabblagad är den också! Idag blev det frusen mango i grytan, men egentligen är det allra godast med färsk ananas. Jag hade heller ingen färsk koriander, och visst blir det gott även utan men absolut godast med.



Till grytan behövs:

400 g fiskblock, hoki eller sej
1 gul lök
2 morötter
ca 2 dl apelsinjuice
1 burk kokosmjölk
2 dl kokta svarta bönor
ca 125 g färsk eller fryst ananas eller mango
rapsolja
(ört)salt och svartpeppar
färsk koriander

+ basmatiris till servering


Gör så här:
Låt fiskblocket tina till hälften. Hacka löken och fräs den i lite rapsolja. Skala morötterna och skär dem i slantar. Häll apelsinjuicen i grytan med lök och lägg i morotsslantarna. Koka morotsslantarna tills de är nätt och jämt mjuka. Skär det halvtinade fiskblocket i kuber. Häll i kokosmjölken i grytan och lägg ner fiskkuberna. Låt grytan få ett uppkok och koka försiktigt ett par minuter tills fisken är nästan genomkokt. Blanda sist ner de kokta svarta bönorna och bitar av ananas eller mango. Smaka av med (ört)salt och lite svartpeppar. Hacka färsk koriander och strö över den färdiga grytan. Servera med basmatiris. E fick även några extra skivor banan på tallriken - passade faktiskt riktigt bra till.


söndag 20 januari 2013

Moster A:s rabarber- och hallonpaj

Som en solig försommardag smakade dagens dessert. Med en ljuvlig blandning av rabarber och hallon i fyllningen och mandel och citron i smulet var det nästan så att vi kunde känna solstrålarnas värme när vi blundade. Både rabarbern och hallonen hittade vi i frysens gömmor.


Till fyllningen:
400 g späd rabarber (fryst i bitar fungerar utmärkt)
100 g hallon (frysta)
1 dl strösocker
1 msk potatismjöl

Till smulet:
125 g smör eller mjölkfritt margarin
2 dl vetemjöl
3/4 dl havregryn
skal av 1 ekologisk citron
150 g mandelmassa

Till servering:
havreglass
havrebaserad vaniljsås

Gör så här:
Lägg rabarber och hallon i en ugnssäker form. Blanda socker och potatismjöl. Strö sockerblandningen över rabarber och hallon. 

Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig deg. Riv mandelmassan och blanda ner tillsammans med citronskalet. Fördela smulet över rabarber och hallon.


Grädda i 15-25 minuter. Den längre tiden behövs om rabarbern är frusen, men då kan pajen behöva täckas med en plåt för att inte smulet ska bränna i topparna. 

Servera med havreglass och havrebaserad vaniljsås. 

Grönkålssallad med ugnsrostade rotfrukter

Dagens andra grönkålsrecept är en masserad grönkålssallad med ugnsbakade rotfrukter och en syrlig citrusdressing. Inspirationen till receptet hittade jag i mellandagarna när jag hade en bunt grönkål och ett par fina avokado, men ingen idé till kvällens middag. Googlar man grönkål avokado är det första träffen som dyker upp.


Till salladen:
200 g grönkål
1 + 1 avokado
saften av 1 ekologisk citron (riv först av skalet till dressingen!)
8 små rödbetor (eller en blandning av gul- och rödbetor)
4 morötter
olivolja
äppelcidervinäger
örtsalt
flingsalt
1 dl solrosfrön

Till dressingen:
saften av 1 apelsin, ca 1 dl
rivet skal av 1 ekologisk citron
1/2 dl vatten
1 msk tahini
1/2 msk riven ingefära
flingsalt

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär morötter och rödbetor i mindre bitar. Lägg rotfruktsbitarna på en djup plåt klädd med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och äppelcidervinäger och krydda med lite, svartpeppar, fling- och örtsalt. Sätt in i ugnen till rotfrukterna är mjuka, ca 30-40 minuter.


Ta bort den grova stammen på grönkålen och riv bladen i mindre bitar. Dela den ena avokadon i bitar och lägg i en skål, tillsammans med grönkålen. Häll på citronsaften och strö över lite flingsalt. Massera kålen med avokado, citron och salt tills den mjuknar. Tar ungefär 5 minuter. Låt stå kallt i minst en halvtimme.


Rosta solrosfröna i en torr, varm stekpanna tills de är gyllene. Passa noga så att det inte bränner.

Rör ihop alla ingredienser till dressingen.

Montera ihop salladen med grönkålen underst, sedan de ugnsrostade grönsakerna. Dela den andra avokadon i bitar och lägg på. Strö sist över de rostade solroskärnorna. Servera med en bit ugnsbakad lax, en bit getost eller stora vita bönor i lite olivolja och med dressingen.

Dagen efter åt jag upp resterna av salladen med ytterligare en avokado och en bit knäckebröd.



Grönkålspaj med getost och valnötter

Det är bäst att passa på att äta grönkål medan det fortfarande finns i butikerna. E:s moster A är på besök i helgen och till hennes ära blev det grönkål gånger två. Till lunch gjorde vi en grönkålspaj toppad med getost och valnötter. Vi satt båda och mmm:ade oss igenom hela måltiden. Jag utgick från det här receptet, men anpassade så att det blev komjölkproteinfritt. Getosten behöll jag, för kanske tål sonen getmjölksprotein. Än så länge har vi inte sett någon reaktion, men det brukar å andra sidan dröja några timmar innan de röda prickarna dyker upp.


Sätt ugenen på 200 grader. Gör ett mjölkfritt pajskal och förgrädda det.

Till pajen behövs sedan:
250 g grönkål
2 rödlökar
2 dl valnötter
200 g getost
3 ägg
2 dl havregrädde
1 dl havremjölk
rapsolja
örtsalt
svartpeppar
2 mogna päron

Repa grönkålen från de grova stjälkarna. Förväll grönkålen 5 minuter i kokande vatten. Kyl och krama ur vattnet. Hacka grönkålen grovt.

Skala och skiva rödlöken tunt.Stek rödlök och grönkål i lite rapsolja i en stekpanna. Krydda med örtsalt och svartpeppar. Häll upp lök och grönkål i det förgräddade pajskalet. Smula över getosten.

Vispa ihop ägg, havregrädde och havremjölk i en skål. Häll över fyllningen i pajskalet. Hacka valnötterna grovt och strö över.

Grädda pajen i ca 30 minuter, till äggstanningen har stannat och osten blivit gyllenbrun.

Servera pajen med päronklyftor.


onsdag 16 januari 2013

Müslibars

Nu har jag hittat ännu ett recept hos lilla matdériven som var så oemotståndligt att jag måste prova; hemgjorda granola bars. Tror det heter müslibars på svenska. Det här blir lite sega bars som inte smular och som passar perfekt som distraktion till en liten 16 månaders pojke som behöver ett snabbt mellanmål på eftermiddagen. Eller för den delen en mamma som behöver hålla humöret uppe på samma eftermiddag. Första gången jag gjorde barsen tyckte jag att det saknades lite torkad frukt, så andra gången ökade jag på mängden. Men även originalreceptet smakar utmärkt och passar nog bättre om man vill hålla nere sockerinnehållet.


I mina bars hade jag:
3 mogna ekologiska bananer
3/4 dl jordnötssmör
1/2 dl mandelsmör
1/2 dl mandlar
3/4 dl valnötter
1/4 dl oskalade sesamfrön
1 msk blå vallmofrön
1/2 dl solrosfrön
5 dadlar
6 torkade osvavlade aprikoser
1/2 dl torkade tranbär
1/2 dl ljusa russin
1/4 dl mörka russin
2 1/2 dl havregryn
3/4 dl kokosflingor
1/2 tsk kanel
1/2 tsk svart vaniljpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en 20x30 cm ugnsform eller en springform med 28 cm diameter med bakplåtspapper. Mosa bananerna och blanda med nötsmören i en skål. Skär mandlar, valnötter, dadlar och aprikoser i mindre bitar och blanda ner i skålen. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ordentligt. Tryck ut blandningen i den bakplåtsklädda formen och jämna till ytan. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter, tills kanten börjar bli gyllenbrun. Låt svalna i formen och skär sedan i bars av önskad storlek.

Barsen kan förvaras i väl sluten glasburk i kylskåpet och håller då minst en vecka.


lördag 12 januari 2013

Riktigt goda linsbiffar med coleslaw

Jag försöker laga vegetarisk mat minst en gång i veckan. Ofta tycker jag att det är lättare (och snabbare) att laga vegetariskt. Den här gången blev det biffar på röda linser tillsammans med mjölkfri coleslaw och kokt broccoli. Biffarna på det här receptet ger, i mitt tycke, verkligt goda linsbiffar. Kryddorna gör dem smakrika och mustiga, linserna binder samman, moroten gör dem saftiga och solrosfröna ger dem en härlig knaprighet. Passade prefekt tillsammans med coleslaw på majonnäs och havregrädde för att göra den mjölkfri.


Linsbiffar (15-20 st)
2 dl okokta röda linser
2 morötter
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl solrosfrön
1 ägg
1/4-1/2 tsk salt
1-2 tsk sambal oelek
1 tsk spiskummin
1 tsk paprika
2 msk hackad persilja
2 dl havregryn

Koka linserna mjuka, ca 10-15 minuter, gärna i vatten med lite grönsaksbuljong. Riv morötter och lök fint, pressa vitlöken och blanda ner tillsammans med de kokta linserna. Blanda sedan i solrosfrön, ägg, kryddor och havregryn. Låt stå och svälla ca 15 minuter. Forma biffar och stek i olja (och smör om man vill och kan) på svag-medelstark värme tills ytan är gyllene.


Coleslaw
1/4-1/2 ekologiskt vitkålshuvud (beroende på storlek)
1 morot
1 liten gul eller röd lök
3/4 dl majonnäs (köpt eller hemgjord)
3/4 dl havregrädde
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
1/4 tsk salt
nymald svartpeppar

Strimla vitkålen med osthyvel, så att det blir riktigt tunna och fina strimlor. Skala moroten och riv den fint. Skala, dela och skär rödlöken i tunna skivor. Rör ihop majonnäs, havregrädde, senap, vinäger och kryddor. Blanda vitkål, morot, lök och majonnäsröra. Låt stå kallt en liten stund, innan salladen serveras.

lördag 5 januari 2013

Plättlunch med saftig vintersallad

Till dagens lunch gjorde jag plättar i min nya plättlagg, och till dem en saftig sallad som jag gör lite då och då i olika versioner. Sin saftighet får salladen från både apelsin och äpple. Rödkål gör salladen vackrare, men vitkål fungerar lika bra smakmässigt. Sonen E åt både plättar och sallad med god aptit. Plättarna smaksatte jag med vanilj och apelsin, något som jag lärt av min man. Pannkakorna han serverade till frukost på en av våra förta dater var smaksatta med apelsinskal.


Till plättarna behövs:
1,5 dl vetemjöl
1 krm salt
1 krm svart vaniljpulver
4 dl havremjölk
2 ekologiska ägg
rivet skal av en liten ekologisk apelsin
1,5 msk kallpressad ekologisk rapsolja
+ rapsolja till stekning

Blanda mjöl, salt och vaniljpulver i en skål. Häll i hälften av mjölken och vispa klumpfritt. Häll i resten av mjölken. Vispa sist ner ägg, apelsinskal och olja. Stek plättarna i rapsolja i en plättlagg. Det går så klart lika bra att steka vanliga pannkakor av smeten.

Till salladen behövs:
3 morötter
en liten klyfta röd- eller vitkål, ca 3 dl strimlad kål
1 apelsin
1 äpple
1/2 dl russin

Riv morötterna fint och äpplet grovt. Hyvla kålen med en osthyvel i riktigt tunna strimlor. Skär av ändarna på apelsinen. Ställ apelsinen upp på en av de avskurna ändarna och skär av skalet och den vita hinnan innanför, bit för bit. När apelsinen är helt skal- och hinnfri, skär den i skivor och sedan bitar. Blanda morot, äpple, kål, apelsin och russin i en skål. Servera till plättarna.

fredag 4 januari 2013

Kokos- och chokladbollar (mjölkfria)

Förut när jag bakade och gjorde godis använde jag alltid smör. Nu när det inte går, eftersom smör innehåller komjölksprotein, vore det lättaste att ersätta smöret med margarin. Men jag tycker inte om smaken på margarin och undviker helst att använda det, så istället försöker jag ersätta smöret med kallpressade oljor (t ex i pajdegen eller knäcken). I det här receptet är kallpressad kokosolja en viktig ingrediens, som både ger god smak och fin konsistens. Bollarna har jag ätit som mellanmål och godis.


Ingredienser (20-30 bollar beroende på storlek)

1 dl kallpressad ekologisk kokosolja
1/2 dl cashew-, mandel- eller jordnötssmör
1/2-1/4 tsk svart Bourbon vaniljpulver
2 msk vit sirap
3 dl riven ekologisk kokos
100 g ekologisk choklad med 70% kakaohalt

Värm upp kokosoljan i vattenbad på spisen. Lättast tycker jag är att sätta en liten skål eller djup tallrik över en kastrull med varmt vatten. När kokosoljan är flytande tas skålen/tallriken av från vattenbadet. Blanda ner mandel/nötsmöret och rör tills det har löst upp sig i oljan. Rör sedan ner vaniljpulver och sirap. Rör sist i kokosflingorna.


Ställ blandningen svalt (t ex i kylskåpet) en liten stund tills den har stelnat tillräckligt mycket för att det ska gå att rulla bollar. Innan bollarna rullas rörs den stelnade blandningen ihop en gång till, så att den blir homogen. Rulla önskat antal bollar av önskad storlek. Jag rullade 20 valnötsstora första gången och 30 lite mindre andra gången. Lägg bollarna på en tallrik eller bricka täckt med smörpapper och ställ in i frysen. När bollarna är frysta kan de täckas med choklad. Smält chokladen i mikro eller i vattenbad på spisen. Rulla de frysta bollarna, en eller ett par i taget, i den smälta chokladen och placera igen på den smörpapperklädda brickan/tallriken. Bollarna är klara att ätas när chokladen har stelnat och innandömet har tinat.


Förvara kokos- och chokladbollarna svalt i en glasburk med tätslutande lock.



tisdag 1 januari 2013

Mjölkfri nyårsmeny med blodapelsinsorbet som avslutning

Ett nytt år, förhoppningsvis fullt med nya härliga matupplevelser. Igår avslutade vi 2012 med en trerättersmeny ur en julklappsbok som kombinerar mat och vin. Allt blev mycket gott, och speciellt blodapelsinsorbeten som både är söt och friskt syrlig. Dessutom doftade det fantastiskt i köket när jag pressade alla blodapelsiner! Havreglassen blev också den helt okej trots få äggulor, mer sorbet- än gräddglassliknande, och passade fint in med resten av efterrätten.

Förrätt
Melongazpacho med sesamstekta tortillasnittar
Champagne


Huvudrätt
Ekologisk rödkulle-ryggbiff bourguignon med mandelpotatispuré
Chianti Classico


Efterrätt
Blodapelsinsorbet, havreglass och fruktsallad


Blodapelsinsorbet

2 delar färskpressad blodapelsinjuice
1 del vit sirap

Blanda blodapelsinjuicen och sirapen, och rör till sirapen har löst sig. (Jag gjorde min sorbet på 6 dl juice och 3 dl sirap, och det räcker till 6 personer.) Häll upp blandningen i en låg vid form och ställ in i frysen. Rör i blandningen minst en gång i timmen under 6 timmar eller tills den har stelnat till krämig sorbetkonsistens. Servera!


...och sist men inte minst, just efter tolvslaget
Dansk-svensk kransekage med champagne