Så här dagen innan
julafton göra jag den sista julklappen, en marmelad på apelsin
och morot som är smaksatt med vanilj. Jag ser fram mot att både ge bort den i en
fin burk och prova den på nybakat bröd någon ledig morgon mellan jul och nyår. Lust
att göra marmeladen fick jag när jag hittade både ekologiska apelsiner och
citroner i hyllan på mataffären. Just när jag ska använda skalet på
citrusfrukter till matlagning eller bak känns det extra bra att använda ekologiskt
odlade frukter.
Till tre burkar marmelad behövs:
4 ekologiska apelsiner
3-4 ekologiska morötter
1 ekologisk citron
6 dl vatten
3 dl ekologiskt
strösocker
1 tsk ekologiskt svart Bourbon
vaniljpulver
500 g (6 dl) ekologiskt
syltsocker
Ställ de (helt rena) burkar
du tänker förvara marmeladen i på en tidningspappersklädd plåt. Sätt in plåten
i kall ugn och vrid sedan upp den på 100 grader.
Skala och riv morötterna
grovt och lägg i en stor kastrull. Tvätta noga skalet på apelsinerna. Ta två av
apelsinerna och skär av ändbitarna. Dela de två apelsinerna i halvor och sedan varje
halva i tre klyftor. Skär klyftorna i så tunna skivor du kan med en vass kniv. Ta
de andra två apelsinerna och citronen och skär av det yttersta gula på skalet. Lättast är
det att göra med en vass kniv eller potatisskalare eller ett julienne-järn.
Skär skalbitarna i tunna strimlor med den vassa kniven. Lägg apelsinskivor
och skalstrimlor i grytan med rivna morötter. Pressa saften ur de två sista
apelsinerna och häll i grytan. Häll vattnet i grytan. Koka under lock i 30 minuter.
Pressa därefter saften ur
citronen och blanda ner i grytan tillsammans med 3 dl socker och vaniljpulvret.
Koka ytterligare 45 minuter, nu UTAN lock. Rör runt ett par gånger under
koktiden.
Rör sist ner syltsockret
och koka i 4 minuter under omrörning. Ta grytan från plattan och ta bort
eventuellt skum som bildats.
Ta ut burkarna ur ugnen
och häll upp den varma marmeladen på de varma burkarna. Sätt på locken när
marmelad och burkar fortfarande är varma. Låt svalna och förvara sedan i
kylskåp.
Håller helt med Maj. Eko är mums, inte minst i mmmmmorotsmarmelad!
SvaraRadera