majsmat

majsmat

söndag 23 december 2012

Ekologisk apelsin- och morotsmarmelad med vanilj

Så här dagen innan julafton göra jag den sista julklappen, en marmelad på apelsin och morot som är smaksatt med vanilj. Jag ser fram mot att både ge bort den i en fin burk och prova den på nybakat bröd någon ledig morgon mellan jul och nyår. Lust att göra marmeladen fick jag när jag hittade både ekologiska apelsiner och citroner i hyllan på mataffären. Just när jag ska använda skalet på citrusfrukter till matlagning eller bak känns det extra bra att använda ekologiskt odlade frukter.


Till tre burkar marmelad behövs:

4 ekologiska apelsiner
3-4 ekologiska morötter
1 ekologisk citron
6 dl vatten
3 dl ekologiskt strösocker
1 tsk ekologiskt svart Bourbon vaniljpulver
500 g (6 dl) ekologiskt syltsocker

Ställ de (helt rena) burkar du tänker förvara marmeladen i på en tidningspappersklädd plåt. Sätt in plåten i kall ugn och vrid sedan upp den på 100 grader.

Skala och riv morötterna grovt och lägg i en stor kastrull. Tvätta noga skalet på apelsinerna. Ta två av apelsinerna och skär av ändbitarna. Dela de två apelsinerna i halvor och sedan varje halva i tre klyftor. Skär klyftorna i så tunna skivor du kan med en vass kniv. Ta de andra två apelsinerna och citronen och skär av det yttersta gula på skalet. Lättast är det att göra med en vass kniv eller potatisskalare eller ett julienne-järn. Skär skalbitarna i tunna strimlor med den vassa kniven. Lägg apelsinskivor och skalstrimlor i grytan med rivna morötter. Pressa saften ur de två sista apelsinerna och häll i grytan. Häll vattnet i grytan. Koka under lock i 30 minuter.

Pressa därefter saften ur citronen och blanda ner i grytan tillsammans med 3 dl socker och vaniljpulvret. Koka ytterligare 45 minuter, nu UTAN lock. Rör runt ett par gånger under koktiden.

Rör sist ner syltsockret och koka i 4 minuter under omrörning. Ta grytan från plattan och ta bort eventuellt skum som bildats.

Ta ut burkarna ur ugnen och häll upp den varma marmeladen på de varma burkarna. Sätt på locken när marmelad och burkar fortfarande är varma. Låt svalna och förvara sedan i kylskåp. 



1 kommentar:

  1. Håller helt med Maj. Eko är mums, inte minst i mmmmmorotsmarmelad!

    SvaraRadera