majsmat

majsmat

lördag 22 december 2012

Amerikanska pannkakor med äpple, kanel och quinoa

Pannkakor är gott till både frukost och mellanmål. Här hemma växlar vi mellan att laga vanliga pannkakor och amerikanska pannkakor, båda gjorda på havremjölk. Jag tycker pannkakor blir ännu godare på havremjölk än på komjölk. Ibland känns det dock lite näringsfattigt att göra vanliga pannkakor, så här kommer ett recept med lite fler nyttigheter än vanligt i pannkakssmeten. Just den här varianten är lite julig, eftersom det är kanel i smeten. Inspirationen till att blanda kokt quinoa i pannkakssmeten fick jag från Ambitious Kitchen. Den här gången blev det en överbliven blandning av quinoa och röda linser.

Till pannkakorna behövs:

1 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 dl havremjölk
1 ekologiskt ägg
2 dl kokt quinoa
1 grovrivet äpple
1 msk ekologisk kallpressad rapsolja
1/2 tsk mald kanel
(1/2 msk råsocker)
neutral rapsolja till stekning

Blanda vetemjöl, mandelmjöl, bakpulver och salt i en bunke. Vispa ner 2 dl havremjölk och ägget. Blanda ner kokt quinoa, grovrivet äpple och rapsoljan. Krydda med kanel och eventuellt socker. Värm en stekpanna till medelvärme och ringla i lite neutral rapsolja. Stek små pannkakor, ca 1/2 dl smet per pannkaka och 8-10 cm i diameter. I min stora stekpanna får det plats 3 små pannkakor samtidigt. Vänd pannkakorna när det bildats bubblor på ovansidan och stek gyllenbruna på andra sidan också.

Den här gången serverade jag pannkakorna med tinade hallon, blåbär och svarta vinbär som rårörts med lite socker. Annars är stekt bacon, skivade bananer och ljus sirap en riktig höjdarkombination på pannkakor.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar