Knäck hör till julen,
även om man måste hålla sig från mjölkprodukter. Och har man inte ätit knäck
kokt på vispgrädde och smör just innan, så smakar de här alldeles utmärkt! Av det här receptet blir det ungefär 40 styck knäck.
1 dl iMat (havregrädde
från Oatly)
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
½ msk ekologisk
kallpressad kokosolja
½ dl hackad ekologisk
mandel
Blanda grädde, sirap och
socker i en kastrull. Koka kraftigt i 15-20 minuter (eller till 120-124
grader). Hacka mandeln. Ställ ut 40
knäckformar på en plåt täckt med ett halvt ark bakplåtspapper. Lite rapsolja på
båda sidor av bakplåtspappret gör att varken det eller knäckformarna glider
runt när de ska fyllas. Gör ett kulprov i en kopp med kallt vatten för att se
om knäcken är klar. Rör ner hackad mandel och kokosolja i den färdiga
knäcksmeten. Fördela smeten med en eller två skedar i knäckformarna. Låt stelna
och förvara svalt.
För att istället göra
chokladkola, rör ner en matsked kakao tillsammans med grädde, sirap och socker
och hoppa över mandeln på slutet. Häll upp kolasmeten som klarar kulprov i en
liten form klädd med bakplåtspapper. När kolan har svalnat kan den skäras eller
klippas i lagom stora munsbitar. Klä in kolorna i bitar av bakplåtspapper och
förvara svalt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar