majsmat

majsmat

söndag 23 december 2012

Risgrynsgröt på kokosmjölk

Till fjärde advent passar det fint med risgrynsgröt till frukost. Den här varianten är gjord på kokos- och rismjölk. Gröten får en ton av kokos och blir lite söt av rismjölken. Samma recept kan användas för att göra risgrynsgröt på havremjölk, vilket också blir mycket gott. Byt då bara ut kokos- och rismjölk mot motsvarande mängd havremjölk.

2 dl grötris
4 dl vatten
en nypa salt
3 dl ekologisk kokosmjölk från Kung Markatta
3 dl rismjölk
1 krm svart Bourbon vaniljpulver

Lägg grötris, salt och vatten i en kastrull. Koka upp och låt koka i 10 minuter. Öppna burken med kokosmjölk och ta undan lite av den fasta delen, så att det återstår 3 dl kokosmjölk. När ris och vatten kokat, blanda i kokosmjölk, rismjölk och vaniljpulver. Låt koka under lock ytterligare 30-40 minuter på riktigt svag värme.

Jag åt risgröten överströdd med frysta blåbär och mald kanel.

För att göra en mjölkfri ris á la Malta, blanda den undantagna delen av fast kokosmjölk med lite gröt. Servera med hjortron- eller körsbärssylt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar