majsmat

majsmat

söndag 4 december 2016

Julkryddat surdegsbröd


Med utgångspunkt från mitt surdegsbröd har jag gjort en variant som är full med julens kryddor och smaker. Helt klart en värdig ersättare till vörtbrödet under julskinkan. Perfekt till en skål komjölksfri risgrynsgröt nu i adventstid.

Till ett bröd:

120 g teffmjöl
100 g durramjöl (eller havremjöl)
100 g arrowrotmjöl (eller potatismjöl)
30 g nyponskalspulver
1 msk rårörsocker
1,5 tsk salt
1/2 tsk vardera av följande malda kryddor: anis, fänkål, kryddnejlika, kardemumma och ingefära
1 apelsin, det finrivna skalet
1 dl russin
450 g vatten

Ta fram surdegsgrunden från kylskåpet och mata med 100 g rismjöl och ca 100 g vatten kvällen innan baket. Låt stå i rumstemperatur över natten. 

På morgonen: Lägg teffmjöl, durramjöl, arrowrotmjöl, nyponskalspulver, socker, salt och alla malda kryddorna i en stor skål och blanda runt.


Tillsätt sedan fint rivet skal av en apelsin, russin, surdegsgrund och vatten och vispa (jag använder en ballongvisp) till en jämn och rätt lös smet. Strö över fiberhusken och vispa direkt ner den i smeten. Smörj en 1,5 liter brödform med kokosolja. Häll upp smeten i den smorda formen, täck löst med plastfolie och låt jäsa till brödet når upp till kanten.


Det brukar ta 4-8 timmar för mig, lite beroende på temperatur och surdegens status. Sätt sedan in ett galler och en mindre metallform i ugnens nedre del och sätt ugnen på 250 grader C. När ugnen kommit upp i värme, ta av plastfolien, sätt in brödet och häll någon dl vatten i formen jämte. Stäng snabbt och försiktigt ugnsluckan. Grädda 15 minuter. Vrid sedan ner värmen till 200 grader C och grädda ytterligare 45-55 minuter. Gärna utan formen de sista 10 minutrarna. Låt svalna utan form och duk på ett galler. Brödet måste svalna helt och helst vila över natten innan det skärs upp. Svep in i en ren kökshandduk och förvara i brödburk eller skiva och frys in. Bröder brukar hålla sig fint i brödburken minst 5 dagar.


Vi har julbakat ännu mer och provat på både lussekatter och snurror av det här receptet, fast med durramjöl istället för bovetemjöl och arrowrotmjöl istället för majsstärkelse. Inte helt i klass med traditionella lussebullar, men fortfarande goda till en kopp kaffe i advent.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar