majsmat

majsmat

fredag 23 december 2016

Tangerinmarmelad


Vi har varit hos vår grannes morföräldrars granne och plockat tangeriner och grapefrukt. Att plocka citrusfrukter direkt från träden är lite av en dröm som besannas!


Och det har känts som en rikedom att ha påsen med frukten ute i garaget. På de sista tangerinerna gjorde jag en omgång bittersöt marmelad, som jag ser fram mot att njuta på nybakade scones i mellandagarna. Och några burkar får bli julgåvor till vänner och grannar.


För ca 1,4 l marmelad använde jag:

1,3 kg tangeriner
1 l socker
1,5 l vatten
1/2 tsk vaniljpulver

Förbered glasburkar och lock på en djup plåt klädd med bakplåtspapper. Ställ en tallrik i frysen (som ska användas till marmeladprovet senare). Tvätta tangerinerna. Skär bort blomfäste och ändar, dela på hälften och skiva sedan tunt.


Ta ur kärnorna efter hand och lägg i en skål. Lägg fruktstrimlor och juice i en stor kastrull (ca 5 l). Lägg kärnorna i en bit gasväv och knyt ihop till en påse eller lägg dem i några tesilar av metall och lägg ner i grytan.


Tillsätt vattnet och koka upp. Sänk till medelvärme och sjud livligt tills tangerinskalet är mjukt, ca 30 minuter. Ta då upp kärnorna och lägg dem i komposten. Ställ in plåten med glasburkar och lock och vrid sedan upp ugnstemperaturen till 100 grader C. Tillsätt socker och vaniljpulver till marmeladen och koka upp igen. Rör runt tills sockret har lösts upp. Koka på medelhög värme tills marmeladen tjocknar och mörknar något, ca 45 minuter. Temperaturen ska nå upp till ca 104-106 grader C. Testa om marmeladen är färdig genom att skeda upp en liten klick på den kalla tallriken och låt stå ett par minuter. Om marmeladen inte rinner ihop igen när man drar en sked igenom är den färdig. Ta ut plåten med burkar från ugnen och ös upp den fortfarande varma marmeladen på de varma burkarna. Sätt på locken direkt och skruva åt. Låt stå och svalna. Förvaras i kylskåp för bästa hållbarhet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar