majsmat

majsmat

lördag 24 december 2016

Dansk mandelmassa och mozartkulor


I Danmark verkar det vara vanligare att man gör mandelmassa med sockerlag istället för med florsocker och äggvita, som jag annars brukar använda. Eftersom vi inte vill äta råa ägg här och det är så svårt att få tag på pastöriserade så testade jag mandelmassa på danskt vis - och det fungerade fint!

Till en liten sats (som räcker till 25 mozartkulor och en liten marsipangris):

1 dl vatten
1 1/2 dl (135 g) socker
200 g finmalet mandelmjöl

Koka upp socker och vatten i en kastrull och bubbelkoka 5-6 minuter tills det börjar bildas lite sega bubblor. Ta av från värmen och låt svalna lite. Väg upp mandelmjölet i en skål. Tillsätt lite sockerlag i taget och rör ner i mandelmjölet. Det är inte säkert all socker lag behövs. Knåda ihop till en fuktig men inte kletig massa. Blir det för torrt och sockrigt kan man tillsätta lite vatten.


Slå in i plastfolie och låt vila i kylskåp en liten stund.

Till mozartkulorna behövs:

1 sats mandelmassa enligt ovan
100 g mjölkfritt cashewsmör med choklad (jag använde ett från Artisana) eller nougat
125 g mjölkfri mörk choklad (minst 70% kakaohalt)
1 msk kokosolja (eventuellt utan kokossmak)

Förbered en plåt eller bricka med bakplåtspapper. Ta undan ca 50 g mandelmassa till marsipangrisen. Dela resten av mandelmassan i 25 likstora bitar. Rulla till bollar, tryck ett hål med fingret och lägg med en tesked en liten klick casewchokladsmör i hålet. Nyp ihop mandelmassan runt fyllningen och rulla till en rund kula. Upprepa med resten av mandelmassan. Smält chokladen, antingen i vattenbad eller i mikron, genom att köra 30 sekunder i taget och röra runt mellan. Rör sedan ner kokosoljan så att den smälter och blandar sig med chokladen. Doppa en eller ett par kulor i taget i chokladen, låt kulan droppa av lite och lägg sedan upp på bakplåtspappret.


Ställ svalt och låt stelna.


Sen kan man låta fantasin flöda och göra en marsipangris av resten av mandelmassan (eller göra några fler mozartkulor).


God jul!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar