Det vattnas fortfarande i munnen när jag tänker på en skål turkisk eller grekisk yoghurt med jordgubbar skurna i bitar och så Chunky Chocolate Buckwheat Granola på toppen. Det var vad jag åt till frukost många gånger förra sommaren. Nu är yoghurten inte ett alternativ, men istället kan man göra tjocka versioner av smoothies och toppa med granola. Jag och E åt choklad- och bananpudding toppad med jordgubbar och granola till frukost. Den här versionen är också baserad på havregryn och helt bovete, men smaksätts och sötas med äpple, banan, honung, vanilj och kanel. Det skulle säkert gå fint att lägga till lite kakao för att få en chokladvariant. Får prova det nästa gång.
Till lite drygt 1 liter granola:
5 dl havregryn
1 dl helt bovete (blötlagt 4-8 timmar)
1 dl hela mandlar
2 msk chiafrön
2 msk malda linfrön
1 tsk vaniljpulver
1/2 tsk kanel
en nypa salt
1 äpple
1 banan
1/2 dl honung
1/2 dl mandel- eller jordnötssmör
Sätt ugnen på 165 grader C. Skölj av det blötlagda bovetet och låt det rinna av i en sil. Hacka mandlarna grovt. Blanda havregryn, bovete, mandelhack, chiafrön, linfrön, vaniljpulver, kanel och en nypa salt i en stor skål.
Kärna ur och klyfta äpplet (men det behöver inte skalas). Mixa äppelbitar tillsammans med banan, honung och nötsmör till en jämn och krämig smet.
Tillsätt till de torra ingredienserna.
Rör runt tills allt är ordentligt blandat och det har blivit en fuktig massa.
Bred ut på en plåt med hög kant, klädd med bakplåtspapper.
Sätt in i ugnen och grädda i 30 minuter. Ta ut plåten och rör runt minst två gånger under tiden.
Låt svalna helt på plåten och förvara sedan i en burk med lock.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar