Frukost är nog den måltid jag njuter mest. Jag gillar att fundera på vad jag ska äta till frukost och vad det blir beror helt på vad vi har hemma och om jag ska sitta hemma och äta den eller på väg till jobbet. En återkommande favorit är en fruktyoghurtliknande tjock smoothie, som jag tidigare gjort med mango, men numera gärna gör med kiwi eller krusbär. Den får en frisk smak av mynta och just nu står myntan ståtlig ute i trädgården. Och just nu börjar krusbären mogna, så nu är det krusbärsvarianten som gäller.
Till en skål använder jag:
1 msk chiafrön
3/4 dl vatten eller mandelmjölk
1 avokado
1 väl mogen banan
1 kiwi eller 2 dl krusbär
juice av 1/2-1 lime
1-2 kvistar mynta, endast bladen
1 krm vaniljpulver
1/2 msk kokosolja
Chiagelén (chiafrön + vatten eller mandelmjölk) kan förberedas kvällen innan, men det fungerar också okej att blanda dem det första man gör och sedan tillsätta resten av ingredienserna. Då hinner fröna svälla iallafall en del och bilda gelé. Mixa allt slätt med mixerstav eller i mixer. Häll upp i en skål. Toppa med smultron och hallon och kanske lite granola, jordgubbar skurna i bitar, kokos och russin eller blåbär, mosade hallon och så några sparade bitar av bananen och kiwin.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar