majsmat

majsmat

torsdag 30 juli 2015

Bovetepizza med grönkål och getost eller räkor och aioli


I fredags skördade jag den första tomaten och den fick bli kronan på verket på en pizza med räkor och aioli. Än dröjer det nog ett tag tills nästa tomat mognar, men jag hoppas lite på att det blir tidigare än förra året - trots det blöta och kalla vädret.


Så länge finns det annat att njuta av. En annan pizza fylldes med den första ordentliga skörden av grönkål och så lite getost, valnötter och honung. På den tredje hamnade alla rester, tillsammans med lite bacon och massor med basilika.


Vi var alla överens om att den godaste pizzan av de tre var den med tomatsås och räkor och så lite aioli och blandat av persilja, dill och basilika på toppen efter gräddning. Inspirationen kommer från den hummerpizza som vi åt på Fridens pizzeria på Österlen för några år sedan. Men grönkålspizzan kom inte långt efter.

Till alla pizzorna använde jag en jästdeg baserad på bovete och mandelmjöl. Jag skulle gärna prova en surdegsvariant, men än så länge har jag inte lyckats att få till en bra surdegsstart. Degen räcker till att täcka ungefär två plåtar, men eftersom jag bakade pizzan på en rund sten i ugnen så gjorde jag istället tre runda pizzor. Degen räcker annars fint till fyra medelstora pizzor och det är det jag utgår från när jag beskriver vad jag föreslår att ha på pizzorna.

Till degen:
10 g jäst
1 tsk salt
3 dl kallt vatten
1 msk olivolja
240 g bovetemjöl (ca 4 dl) + lite mer till utbakning
120 g mandelmjöl (ca 3 dl)
10 g fiberhusk (ca 3 tsk)

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt salt och och lite vatten och rör ut jästen. Tillsätt resten av vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i 3 timmar. Förbered under tiden tomatsåsen, aiolin och grönkålen.

Dela degen i fyra delar. Kavla ut till tunna pizzabottnar direkt på bakplåtspapper. Mjöla vid behov med lite bovetemjöl. Degen blir inte så seg som den baserad på vetemjöl, men den fungerade fint att hantera och kavla ut.


Lägg på valfri fyllning (se nedan) och grädda pizzorna 7 minuter i 250 grader C ugn - gärna på en pizzasten. Har man ingen pizzasten kan man sätta in en plåt och låta den bli varm och sedan för man över pizzan på bakplåtspappret direkt till den varma plåten. För över den gräddade pizzan på en stor skärbräda  och dela i 8 bitar med en vass kniv. Njut pizzabitarna direkt med ett gott glas rödvin.

Till tomatsåsen:
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
400 g krossade tomater
ca 10 blad basilika, strimlade
en kvist färsk oregano (eller lite smulad torkad)
salt och nymald svartpeppar

Hacka lök och vitlök fint. Värm upp en stekpanna och tillsätt olivolja och lökhacket. Låt fräsa mjukt i ca 5 minuter. Tillsätt de krossade tomaterna och strimlade basilika- och oreganoblad och lite salt och peppar. Låt koka på svag-medelvärma i 10-20 minuter, tills såsen har fått en krämig och lite fastare konsistens. Smaka eventuellt av med lite mer salt.


Till två räkpizzor:
tomatsåsen
200 g skalade räkor
aioli gjord på 1 äggula och 1 dl olja + örtsalt och vitvinsvinäger (enligt beskrivningen här)
2 tomater
ca 1 dl blandat av persilja, dill och basilika, grovstrimlat


Bred ut tomatsåsen på två av pizzabottnarna, nästan ända ut i kanterna.


Fördela räkorna över.


Grädda pizzorna (250 grader C i 7 minuter). Ta ut pizzan. Skiva tomaten. Ringla över aioli, fördela tomatskivor och strö över de färska kryddorna. Aiolin är en utmärkt (mjölkfri) ersättning för ost.


Till två grönkålspizzor:
200 g grönkål, utan de grova stjälkarna
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1,5 msk olivolja
salt och nymald svartpeppar
100 g getost + eventuellt lite riven gethårdost
en handfull valnötter
flytande honung
eventuellt ett par ringblommor

Skala och halvera löken och skiva den tunt. Värm upp en stekpanna och tillsätt olja och strimlad lök. Låt steka på svag värme i ca 10 minuter, tills löken är mjuk. Finhacka vitlöken och tillsätt den efter halva tiden. Skär grönkålen i ca 1 cm breda strimlor. Tillsätt grönkålen till löken och stek ca 5 minuter under omrörning, tills grönkålen har mjuknat. Salta och peppra.


Fördela grönkålsfräset på två av pizzabottnarna. Skiva getosten i tunna skivor och fördela över grönkålen. Riv eventuellt över lite gethårdost. Fördela valnötterna över och ringla slutligen över lite flytande honung.


Grädda pizzorna (250 grader C i 7 minuter).


Garnera eventuellt den färdiga pizzan med ringblommor.



Grönkålen är så vacker där den står ute i regnbågslandet, tillsammans med blomkål, broccoli och röd spetskål.


Och extra vackert blir det tillsammans med de orangea, gula och rosa ringblommorna.


Lite synd att täcka med nät, men väldigt skönt att slippa de flesta skadegörarna som är så förtjusta i kålen.


Något annat som blommar är vaxbönorna, som jag fick så i många omgångar i våras, för plantorna ville inte komma upp. Men nu är de igång och snart borde det komma bönor.


Här om dagen sådde jag den sista omgången till köksträdgården, som jag hoppas ger skörd i höst; polka- och gulbetor, dill, koriander, salladssenap, romansallat och två sorters vintersallat. Kanske är det lite sent eller så får vi små primörer till hösten.


tisdag 28 juli 2015

Blåbärsmuffins med citron


Nu börjar blåbären mogna ute i skogen och jag har varit ute och plockat några liter. Ett par deciliter använder jag till favoriterna blåbärsmuffins med citronsmak.


Muffinsen blir luftiga och samtidigt saftiga av att äggvita och gula vispas separat och blandningen av kokos- och mandelmjöl. Och så smakar de ljuvligt av citron.

Till 9-10 medelstora muffins:

4 ägg
45 g kokosmjöl (ca 1 dl)
40 g mandelmjöl (ca 1 dl)
3/4 dl rapsolja
3/4 dl honung (105 g)
1 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver (eller 1/2 tsk bikarbonat)
1/2 tsk vaniljpulver
en nypa salt
2 dl blåbär (färska eller frysta) + 1/2 dl till garnering på toppen

Sätt ugnen på 175 grader C. Fördela muffinsformar i en muffinsplåt. Blanda kokosmjöl, mandelmjöl, fiberhusk, bakpulver, vaniljpulver och salt i en liten skål och ställ åt sidan. Dela äggen i gulor och vitor och lägg i två separata skålar. Tillsätt hälften av honungen till äggvitorna och vispa (med elvisp) till hårt skum (så att det går att vända skålen upp och ner utan att de rinner ut). Tillsätt resten av honungen till äggulorna och vispa tills ljust och fluffigt.


Riv ner ner citronskal i skålen med äggulor och tillsätt citronsaft och olja. Sikta ner (fungerar fint med en finmaskig metallsil) de torra ingredienserna i äggulesmeten och blanda ordentligt. Tillsätt 2 dl blåbär och blanda runt igen. Tillsätt hälften av äggvitan och blanda till en homogen smet. Tillsätt resten av äggvitan och blanda försiktigt, så att så mycket luft som möjligt bevaras i smeten. Fyll muffinsformarna med smeten, nästan ända upp till kanten. Strö över de sista blåbären.


Sätt in i mitten eller mitten av nedre delen av ugnen och grädda 20-25 minuter, tills en provsticka kommer ut torr från mitten av muffinsen.


Låt muffinsen svalna på ett galler. Njut dem till en kopp te eller kaffe. 

lördag 25 juli 2015

Whiskey sour


En god drink att sippa på innan middagen en varm sommardag. Till ett glas behövs:

4 cl Maker's Mark bourbon whisky
4 cl färskpressad citronjuice
2 cl sockerlag
isbitar
ev lite äggvita


Sockerlag gör man genom att blanda hälften vatten och hälften socker. Lagen värms upp i en kastrull under omrörning, tills sockret har smält. Låt svalna och förvara i en flaska i kylskåpet.

Blanda alla ingredienser i en shaker och skaka. Lite äggvita gör att det bildas ett dekorativt vitt skum på drinken, men det smakar lika gott utan. Häll upp i glas med krossad is. Servera direkt. 

torsdag 23 juli 2015

Mangoldpaj


Mangolden Bright Lights är så vacker där den står ute i regnbågslandet och får mig att vilja laga mat som visar upp alla dess klara färger. Med lite hjälp från E och moster A gjorde vi mangoldpaj till lunch, där bladen blir fyllningen och de lät förvällda stjälkarna blir en regnbågsfärgad sol på toppen.


Jag använde det här pajskalet:

5 dl mandelmjöl (ca 250 g)
1/4 tsk flingsalt
2 msk kokosolja
1 ägg

Sätt ugnen på 175 grader C. Lägg mjölet i en matberedare. Tillsätt salt, kokosolja och ägget och kör tills degen börjar gå ihop. Tryck ut i en pajform med 23 cm diameter och nagga bottnen med en gaffel. Sätt eventuellt aluminiumfolieremsor längs kanten på pajskalet, så att den inte åker ner eller blir bränd. Grädda i 8-12 minuter, tills bottnen börjar bli gyllene.


Jag fyllde pajskalet med:

230 g mangold av sorten Bright Lights
1/2 färsk vitlök med blast
1 msk olivolja
3 ägg
2 dl havremjölk
1/2 dl hackad dill
nymald svartpeppar (salt behövs inte, för fetaosten är så salt)
150 g fetaost gjord på får- och/eller getmjölk

Tvätta mangolden om det behövs. Skär av bladen från stjälkarna.


Dela stjälkarna i bitar som är ca 10 cm långa. Förväll stjälkarna i kokande, lättsaltat vatten i 3-5 minuter, tills de börjar bli mjuka men fortfarande har spänst kvar.


Häll av vattnet och låt ånga av. Strimla vitlöksblasten och finhacka vitlöken. Strimla mangoldbladen i ca 2 cm breda remsor. Värm upp en stekpanna på medelvärme och häll i olivolja. Lägg i vitlöksblasten och den finhackade vitlöken. Tillsätt de strimlade mangoldbladen och fräs under omrörning tills den börjar mjukna.


Fördela den frästa mangolden i det förgräddade pajskalet.


Vispa ihop ägg, havremjölk och dill och krydda med svartpeppar. Häll äggstanningen över mangolden i pajskalet. Smula över fetaosten. Lägg ut de förvällda mangoldstjälkarna som en sol - i färgordning, för att göra pajen extra vacker.


Grädda pajen i 20-30 minuter i 175 grader C ugn, tills äggstanningen har stannat och kanten på pajen är gyllene. Vi åt pajen tillsammans med en sallad på romansallat och kronbladen från hanblommor av squash, som jag använt för att pollinera honblommorna. Över salladen stänkte vi balsamvinäger och olivolja, och så några korn flingsalt.


tisdag 21 juli 2015

Fantastisk chokladtårta (mjölkfri)



Den här chokladtårtan är helt sagolik och det är svårt att gissa att den inte innehåller några komjölksprodukter. Kakan blir luftig och saftig och chokladfrostingen gör att den blir ljuvligt krämig och mäktig. Receptet kommer från Elana's Pantry. Jag gjorde halv sats och det fick lagom plats i mina två små springformar, som är 15 cm i diameter. En halv sats ska också passa i en springform med en diameter på 23-24 cm.

Chokladkakan:

0,9 dl kokosmjöl
0,3 dl kakao
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
5 ägg
1,2 dl neutral rapsolja
1,75 dl honung
finrivet skal av en halv apelsin

Klä de två små springformarna (15 cm diameter) med bakplåtspapper. Klipp ut en rund bit som passar i bottnen och en eller flera avlånga bitar som passar längs kanten på formen.


Sätt ugnen på 163 grader C. Blanda mjöl, kakao, vanilj, salt och bakpulver i en liten skål. Blanda i en annan skål ägg, olja, honung och apelsinskal. Vispa ihop med elvisp. Sikta ner de torra ingredienserna i de blöta och vispa ihop. Häll smeten i den bakplåtspappersklädda formarna. Sätt in i ugnen och grädda i 35-40 minuter, tills en provsticka kommer ut torr från mitten. Ta ut ur ugnen och låt svalna helt i formarna.

Chokladfrostingen:

120 g mörk choklad (70% kakaohalt)
1 dl druvkärneolja
1,5 msk honung
1/2 tsk vaniljpulver
en nypa salt

Hacka chokladen. Smält chokladen tillsammans med oljan i en liten kastrull. Rör ner honung och salt. Häll upp smeten i en skål och ställ in i frysen 15 minuter. Ta ut från frysen och vispa med elvisp tills frostingen börjar tjockna och bli fluffig.


Lägg upp en av kakbottnarna och bre lite av frostingen på den. Lägg på den andra kakbottnen och bre resten av frostingen på sidorna och toppen av kakorna. Garnera med jordgubbar och servera. Kakan håller sig fint några dagar i kylskåpet.




Jag har också provat att göra kakan i en citronvariant, med chokladfyllning och marängtäcke, men den blev för söt och inte lika god som chokladvarianten. Däremot kan jag tänka mig att smeten är en utmärkt utgångspunkt för en kaka med syrliga vinbär.


I jordgubbslandet kommer det fortfarande en del jordgubbar, även om det inte är lite mycket nu som för ett par veckor sedan. De flesta av mina jordgubbsplantor är Honeoye, som är tidig, men inte så söt i smaken. Jag har också några plantor Salsa, som är lite senare, men med ljuvligt söt smak. Så nu ska jag ta vara på revorna från Salsaplantorna och till hösten utökar jag jordgubbslandet med dem.


När jordgubbarna tar slut har förhoppningsvis hallonen kommit igång, för redan nu har det första hallonet blivit rött. Och efter hallonen kommer trädgårdsblåbären. Ute i skogen mognar också blåbären och jag ser fram mot att baka blåbärsmuffins med citronsmak.




söndag 19 juli 2015

Regnbågslandet i juli

Redan förra året började jag fundera på att göra ett regnbågsland i köksträdgården och tidigt i våras skrev jag ner vad jag ville odla i det. Det blev inte riktigt de sorter som jag tänkte, men bra ändå - för annars hade jag inte fått smaka på sallatssenap. Nu står landet i full prakt, även om de gula (vaxbönor) och vita (blomkål) delarna inte är så utvecklade ännu.



För det mesta är landet täckt av nät, så att inte alla insekter som gillar kålen ska äta upp den, men jag njuter av den ändå var gång jag tar ner nätet och ska skörda något, täcka med mer gräsklipp, rensa lite ogräs eller vattna. Nätet tar jag nog bort fram mot september, när skadegörarna är borta och jag får njuta kålen i all sin prakt.


Gurkörten blommar vackert, men den växer så kraftigt att den konkurrerar med kålen - broccoli på ena sidan och röd spetskål på andra sidan.



Så gurkörten har fått flytta ut ur landet, så att kålen får lite mer plats där under nätet.


Den första tomaten har börjat rodna (Stupice - tack för fröna N!) och gurkblomman har nu blivit en liten gurka.