Det jag tyckte var jobbigast att vara utan när vi inte kunde äta något med komjölksprotein var ost och såser baserade på mjölkprodukter. Den här röran fyller till viss del upp både dessa luckor; den smakar lite åt osthållet och kan användas som dipp, sås eller dressing till sallad. Röran passade verkligt bra till ugnsbakade bitar av söt och krämig vintersquash.
För en liten sats behövs:
1 dl cashewnötter, blötlagda minst 2 timmar, men gärna över natten
1 dl solrosfrön, blötlagda minst 1 timme
1 vitlöksklyfta
saft och skal från 1 liten ekologisk citron
1/4 tsk äppelcidervinäger
1/4 tsk salt eller örtsalt
1/2-1 dl vatten
Lägg allt utom vattnet i en mixer eller skål. Tillsätt först 1/2 dl vatten. Mixa allt till en krämig sås antingen i mixer, stavmixer eller matberedare. Späd med mer vatten för en mer såslik konsistens. Förvara i en glasburk med lock i kylskåpet. Jag har haft den stående fem dagar utan att den blivit dålig, så det fungerar fint att göra röran på helgen och sedan äta upp den under den efterföljande veckan.
Senast åt vi röran med ugnsbakad vintersquash, masserad grönkålssallad med avokado och äpple och sour cream och ostgrönkålschips.
Den passade också bra till lättkokt broccoli med tomater och mjölksyrade grönsaker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar